A SINOSZ Bajai Helyi Szervezet 25. születésnapja

2017. augusztus 19-én, szombaton 13:00-kor, az Eötvös József Főiskola dísztermében Turányi Zoltán elnök bemutatkozott a vendégeknek, majd ünnepélyes keretek között felkérte Baja Város alpolgármester asszonyát a nyitóbeszéd megtartására.

Csubákné Besesek Andrea, Baja Város alpolgármestere megköszönte a meghívást és elmondta, hogy a SINOSZ Bajai Helyi Szervezetének meghatározó szerepe van: nemcsak a korára büszke, hanem az elmúlt 25 év eredményeire is. Oda-vissza elv működik, ez a híd, amely mindenkit összeköt, segít megérteni másokat is, támogatást ad a siketeknek és nagyothallóknak. Megköszönte a Bajai Helyi Szervezet kitartó munkáját, elmondva, hogy bízik benne, hogy a jövőben hasonló módon és lelkesen végzik majd a feladatokat. Azt kívánta, hogy ennek a napnak a boldogságát, fényét osszák el a tagok között, vegyenek részt minél több programon.

Sáfrány Margit, a SINOSZ alelnöke megköszönte a meghívást és elmondta: örömmel látja, hogy sokan eljöttek és fontosnak tartják a mai napot. Megemlítette, hogy a SINOSZ Bajai Helyi Szervezetének megalapítása id. Szűcs Jánosnak köszönhető, aki megoldást keresett, hogy megkönnyítse a bajai tagok helyzetét, mentesítve őket az utazástól. A tagok sokat utaztak vidékről Kecskemétre, de Baja környékéről is jöttek hallássérültek. Id. Szűcs János elment Budapestre Vasák Iván főtitkárhoz, aki nagyon szívesen támogatta az ötletet. 1992-ben megalakult a SINOSZ Bajai Helyi Szervezete, kb. 50 fővel. Azóta bővült a tagok létszáma, ma már 90 tagja van. Reméli, hogy 25 év múlva, az 50. jubileumi ünnepségen is találkoznak.

Id. Szűcs János elmondta, hogy Tokodi Csabával régóta barátok, régen munkatársak voltak. Bács-Kiskun megyében egyetlen SINOSZ-szervezet volt, Kecskeméten. Oda nagyon sokat kellett utazgatni. Sokat gondolkodott és Csaba tanácsát is kérte, ketten összefogva elmentek Budapestre, Vasák Ivánhoz, az akkori főtitkárhoz. Közös megegyezés után, 1992-ben megalakult a SINOSZ Bajai Helyi Szervezete, sok tag örömére. Szűcs János lett a helyi elnök, Tokodi Csaba pedig a szervezet ügyintézője. Eleinte döcögősen ment a működés, mert sokat költözött a szervezet a magas bérleti díjak miatt. Végül találtak olyan helyet, amit a mai napig használnak. Szűcs János 20 éven át volt helyi elnök, az ügyintézők jöttek-mentek. 2012-ben visszavonult, de a mai napig jár a szervezetbe.

Tokodi Csaba elmondta, hogy Jánossal a mai napi tart a barátság, régen fiatalok voltak, nagyon sokat segített Jánosnak. Amikor az ügyintézői munka után más munkát keresett, már keveset tudott segíteni, de továbbra is tartják a kapcsolatot.

Turányi Zoltán és Sáfrány Margit az alábbi személyeknek adott át emlékplakettet:
  • Szűcs Jánosnak a kitartó és a 20 éves önzetlen munkájáért, a színes programokért, felejthetetlen élményekért
  • Tokodi Csabának a sok segítségért
  • Hunyák Krisztiánnak, (a szervezet második helyi elnökének), aki 4 éven át kitartóan dolgozott
  • Dencs Attiláné volt elnökségi tagnak, aki 8 éven át, és Marsi Hajnalkának, aki 4 éven át segített az elnöknek és a szervezetnek

Ezt követően egy hódmezővásárhelyi tag, Denis, a bűvész bemutatója következett. 15 percen át mutatta be a trükkjeit – a vendégek csodálattal és tapssal dicsérték a látványos bemutatót.

Turányi Zoltán megköszönte Denis műsorát, majd a Bajai Helyi Szervezet két legjobb sportolóját: Grassy Máriát és Szabó Nórát kérte fel, hogy beszéljenek a sporttevékenységükről.

Grassy Mária elmondta, hogy gyerekkora óta sportol, mindenféle sportágat kipróbált, de a futsall és a röplabda állt legközelebb a szívéhez, hiszen röplabda-válogatottként részt vett az Európa-bajnokságon, világbajnokságon, illetve a Siketlimpián. Jelenleg a Bajai Helyi Szervezet sportfelelőse.

Szabó Nóra más elfoglaltságra hivatkozva nem tudott részt venni az ünnepségen, ezért kivetítésen tartott bemutatkozást.

Turányi Zoltán megkérte a vendégeket, hogy álljanak fel és egyperces néma csendben gondoljanak és emlékezzenek az elmúlt években elhunyt bajai tagokra (Dudás István, Komáromi Ferencné, Horváth Lajosné, Hevesi Antal és Fehér Szilveszter).

Bodor Tibor elmondta, hogy a Bács-Kiskun Megyei Szervezet 1952-ben alakult meg, ide jártak a bajaiak is, majd 1992-ben megalakult a Bajai Helyi Szervezet. Idén májusban sikeresen lezajlott a tisztújító választás és sok sikert kíván a munkájukhoz a jelenlegi helyi elnökségnek: Turányi Zoltánnak, Stangl Gábornak és ifj. Szűcs Jánosnak. Megyei elnökként fontosnak tartja a kapcsolatot, közös programok szervezését 3 szervezettel együtt. Nemrégiben Kecskeméten sikeresen lezajlott egy közös program, mindenki jól érezte magát a csapatépítő programokon. Reméli, hogy jövőben sok hasonló program lesz.

Ezután következett Denis, a bűvész előadásának második “felvonása”, a komédia. A nézőközönség sokat nevetett.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületének Bajai Kirendeltségéből érkezett egy hölgy, Gyarmati Antalné (Zsuzsi), a szervezet elnökhelyettese és titkára. Elmondta, hogy 22 éve dolgozik a mozgáskorlátozottak szervezetében. Bács-Kiskun megyében van a legnagyobb szervezetük: 1986-ban alakult meg, akkor még csupán 2-3 tagja volt, 1991 óta önálló egyesületként működik, ma már 4000 tagja van. 20 csoportja van a szervezetnek, nemcsak a mozgássérültekkel foglalkoznak, hanem más fogyatékos emberekkel is.

Turányi Zoltán helyi elnök, ifj Szűcs János és Stangl Gábor elnökségi tagok közösen leleplezték és átadták a Bajai Helyi Szervezetnek a fényképes tablót. Az ünnepség végén a vendégek meglepetésére díszes tortával vendégelte meg őket az elnökség.

A programról további képeket megyei szervezetünk Facebook-oldalán, ITT láthattok.

A Baja Város honlapján közzétett hírt ITT olvashatjátok.

A SINOSZ Bajai Helyi Szervezet elnöksége szeretne köszönetet és hálát nyilvánítani a SINOSZ Központnak, Ormódi Róbert igazgatónak, a SINOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezet elnökének és titkárának – nélkülük nem sikerült volna megvalósítani ezt az ünnepséget.
Köszönjük!

Turányi Zoltán (Baja helyi elnök), ifj Szűcs János és Stangl Gábor (bajai elnökségi tagok)

Gál Franciska megyei titkár