Tagjaink 3. alkalommal vehettek részt csoportos foglalkozáson, ahol a pszichodráma segítségével tehettek utazást saját maguk világában.

Mivel ismét voltak olyan résztvevők, akik az eddigi alkalmakra még nem látogattak el, így ez a foglalkozás is rövid bemutatkozással indult.

A bemutatkozás egy másik módja jelent meg ezt követően. A résztvevők körbe álltak és egy valaki bement a kör közepére egy mozdulattal, ami az itt és most hangulatát tükrözte. Majd a teljes kör belépett, a mozdulatot utánozva. Ezzel mindenki egy kicsit bemutatta, hogy milyen érzéssel jött el a csoportba.

A harmadik elem egy igen vicces játék volt, ahol bátran mindenki elengedhette a legvadabb fantáziáját is. Két csoport alakult és szemben álltak egymással. Mindkét csoportnak ki kellett találnia, hogy kit hív át magához és az milyen szerepben menjen át hozzájuk. A hívás így történt: “gyere át hozzánk, gyere át hozzánk, mint egy kétlábú másnapos pók!”. A másik csoport is elmondta a hívást és a két szereplő egyszerre indult el az őt hívó társak felé. Középen találkozva egy fél perces interakciót kellett eljátszaniuk, ahogy ők azt elképzelték. Hihetetlen szerepek és alakítások voltak.

Rövid szünetet követően jött a következő játék, ami két mesére épült. Két különböző mese szereplőinek a nevét ragasztotta Mahler Hajnalka a résztvevők hátára. Egymással nem egyeztetve, mese szerint kellett csoportba rendeződni. Megnézhették, hogy a másik hátára mi van írva, de azt senki nem tudhatta, a sajátján mi szerepel. Miután sikeresen megtalálták egymást a meseszereplők, jött a meseírás. Itt is szárnyalhatott a fantázia. A másik csoportnak kellett rövid történetet írni a szereplők felhasználásával, de nem kellett, hogy az eredeti mese történetéhez ragaszkodjanak. A befejezés nem került megírásra, azt az adott csoportnak kellett rögtönözve kitalálni a szerepjáték közben.

Zárásként mindenki elmondta, hogy milyen volt számára az adott szerepet játszani. Hogyan érezte magát a szerepében és a társai között? Milyen hasonlóságot fedezett fel az élete és a szerepe között? Érdekes volt, hogy egy ilyen viccesnek tűnő játék milyen mély, régi sérelmeket hozott felszínre egy-egy tagnál. A későbbi alkalmakon lesz lehetőségük ezeken dolgozni, hogy ne cipeljék tovább életükben azt, ami már elmúlt. A pszichodráma módszerei alkalmat biztosítanak arra, hogy feldolgozzák a traumákat, negatív élményeket.

A következő találkozóra várunk vissza mindenkit és még mindig lehet csatlakozni, ha Te is kedvet kaptál a visszatekintő olvasása közben, a képeket nézegetve.

Bognár Gyöngyi megyei titkár