Március végén került sor a Kilenc manólépés programsorozat 2. alkalmára a szülő-gyerek klubban. Reméltük, hogy szép tavaszi idő vár már ilyenkor minket, így Seres Barbara udvarra tervezte a program egy részét. Az időjárás nem volt kegyes, így a csodás házikóban töltöttük a szombat délelőttöt. Ezt egyáltalán nem bánta senki, mert a cserépkályha melegsége, a finom tízórai az asztalon nagyon hívogató volt.

A foglalkozást ismét ráhangolódó játékokkal indította Barbi és segítője, István. Párokat kellett alakítani és egy ceruzával közös rajzot készíteni, anélkül, hogy megbeszélték volna, mi lesz az alkotás. Amikor minden pár elkészült a saját rajzával, körbe haladva sorra a következő laphoz léptek, amelyre szintén rárajzoltak valamit, míg végül visszaértek a saját kezdő rajzukhoz. A második játékban lehetett új párokat alkotni, akiknek a lábukat egymáshoz kötötték és így kellett menni a szobában. A harmadik mókázás labdákkal történt. Egy belső kicsi és egy külső nagy kört kellett kialakítani és a labdákat bárkinek lehetett dobni. Mind a három játék az egymásra való figyelés készségét tanította a kis és nagy manóknak.

A játékok és a tízórai után következett az alkotás szépsége. Az asztalra már minden elő volt készítve: víz, házi szappan, golyók és különböző színű gyapjúk. Ezek a hozzávalók kellettek a szép, színes tulipánok elkészítéséhez. Szülők és a gyerekek közösen készítették a tavaszi díszeket. Az elkészült tulipánok majd megtekinthetők lesznek az év végi kiállításon.

A ház mindenkit marasztalt, s már dél is elmúlt, de senki nem akart hazamenni. Egyszer viszont minden véget ér, ahogy a közös alkotást és építést is be kellett fejezni. A közös összepakolás után búcsút intett a manócsoport a Művészfalunak, de április 27-én, pénteken, 16:00 órakor újra találkozunk és részt veszünk Szegedi Katalin Ládaszínház előadásán.

A Kilenc manólépés programsorozat a “Védőháló a családok egyensúlyáért” elnevezésű, EFOP-1.2.1-15-2016-00370 kódszámú projekt keretében valósul meg.

Bognár Gyöngyi megyei titkár