A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban 2015. március 20-május 23. között láthatták az érdeklődők a 33. Magyar Sajtófotó Kiállítást. A Capa Központ kezdeményezésére április 29-én a 2014-es év díjnyertes sajtófotóit, fotósorozatait jelnyelvi tolmácsolással kísért tárlatvezetéssel tekinthették meg a felhívásra jelentkezők, a fotózás iránt érdeklődők.

A kiállítás tárlatvezetője a Capa Központ szakmai igazgatója, Virágvölgyi István volt, aki korábban dolgozott az Origó fotórovat és az MTI Fotószerkesztőség vezetőjeként is. Szakmabeli lévén hitelesen beszélt a képekről, azok készítéséről, és minden felmerült kérdésre kimerítő választ adott a látogatóknak.

Ez alkalommal a programot térítésmentesen látogathatták az érdeklődők. A szervezésnek köszönhetően jelen volt Bödök Ilona, jelnyelvi tolmács is, aki fáradhatatlanul kísérte végig a közel 1,5 órás tárlatvezetést.

Virágvölgyi úr kiragadott néhány sorozatot, melyekről részletesebben is beszélt. A Capa Központ honlapján szintén olvashatunk leírást a képekről. Ezekből emelünk ki néhányat.

Háború az utcán – „Több százezer tüntető vette be 2014 elején Ukrajna fővárosában, Kijevben a Függetlenség teret. Az országban véres polgárháború dúlt, melynek több száz sérültje és halálos áldozata volt. A kormányellenes tüntetések a gyülekezési jogot korlátozó rendelkezés elfogadása után nyílt utcai harcokba torkolltak, a tüntetők a brutális rendőri fellépés ellenére elfoglalták a hivatalos intézményeket és barikádokat építettek a belváros köré. A Majdanon február 20-án elszabadult a pokol…”

Visszatérés a csillagos házakba – „Hetven évvel ezelőtt született az a törvény, miszerint Budapest zsidó polgárainak, otthonukat elhagyva a számukra kijelölt csillagos házakba kellett összezsúfolódniuk. A hatóságok éppen 1944 olyan házat jelöltek ki, amelyre ki kellett tenni a „kanárisárga” csillagot, jelezve, hogy ott zsidók laknak. 1600 ház ma is áll…”

Menedékkérők – miskolci romák útja Svájcba – „Miskolcon a szélsőjobbtól a kormányzó Fideszen át a szocialistákig mindenki nyíltan romaellenes programmal kampányolt az október önkormányzati választásokon. A később újraválasztott kormánypárti polgármester, Kriza Ákos tavasszal 2 millió forintot ígért a nyomortelepeken élő roma családoknak, ha elköltöznek, és 5 évig nem térnek vissza…”

Termelők a nagybani piacon – „Magyarország legnagyobb termelői piacán az élet este 9-kor indul és hajnali 5 körül zár a piac. A termelők az autójuk hátuljából értékesítik a – sokszor megdöbbentően olcsó – terményüket, hogy kora reggel visszaindulva, gyakran több száz kilométert autózzanak hazáig. Sokan ezt heti 3-4 alkalommal is megcsinálják évek óta. A legtöbben rövideket alszanak az éjszaka folyamán, hogy bírják a hazafelé vezető utat…”

Bálvány – „Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz frakcióülése után, távozóban a Képviselői irodaházból november 4.-én délután.” A portré kapcsán merült fel a kérdés, vajon mennyire manipulált a kép fénybeállítása, miként lehet variálni, erősíteni a hangulatot?! A magyarázatból kiderült, hogy egy fényképezőgép nem olyan rugalmasan alkalmazkodik a környezethez, mint az emberi szem+agy. Pl. egy fehér lapot, ha sárga fénnyel világítanak meg, azt az agy korrigálja és „tudja”, hogy fehér. A fotógépnél ilyenkor kell beállítani a fehéregyensúlyt.

Az egész kiállítás megjelenése erősíti a sajtó jellegzetességét, a régi újságnyomtatás mintájára, rollban nyomtatták egymás mellé a fotókat.

André Kertész Nagydíjat nyert Sorozat c. képeivel Balázs Attila, aki egy nyíregyházi hajléktalan férfi egy útját fotózta végig a visszatérésig: “A 62 éves Antal Barnabás József másfél éve él az utcán Nyíregyházán. Karácsony éjjelén felvette a katolikus karitásztól kapott legjobb ruháját, hogy részt vegyen az éjféli misén.” Megrázó történet, de pozitív.

A MÚOSZ Nagydíjat Béli Balázs érdemelte ki az Úton Európába képsorozatával: “2013-hoz képest két és félszeresére nőtt az Európába érkező illegális bevándorlók száma, több mint negyedmillió menekült próbált meg az EU határain keresztül Nyugat-Európába eljutni. Magyarország számára a magyar-szerb határon át érkező migránsok okozzák a legnagyobb problémát. Tavaly közel 30 ezer, többnyire szír, afgán, koszovói albán menekült szökött át a déli határszakaszokon. Ásotthalom külterületein mezőőrök és polgárőrök segítik a rendőrség munkáját, kiérkezésükig feltartóztatják a migránsokat. Magyarországnak az EU tagságból fakadóan be kell fogadnia ezeket az embereket menekültstátuszuk elbírálásáig, erre az időre szabad kijárású menekülttáborokban helyezik el őket, ahonnan legtöbben rövid időn belül tovább utaznak Nyugat-Európa felé.”

Az idézett leírások forrása, és további fotók is megtekinthetők: Magyar Sajtófotó Portál.

Vincze-Németh Éva