2018. május 12-én, szombaton a SINOSZ Csongrád Megyei Szervezetének és Fejér Megyei Szervezetének tagjai közösen vettek részt a Budapesten megrendezett BODY kiállításon.

A kiállításon a tárlatvezetőnk segítségével felfedezhettük, milyen folyamatok mennek végbe a bőrünk alatt, láthatóvá és “kézzelfoghatóvá” vált az emberi test működése.

Kitárulkozott a vázrendszer, előbukkantak az izmok, a légzőszervek, megmutatkozott a keringés, megtudhattuk, hogy mi zajlik le a szervezetünkben sportolás, munka, vagy épp pihenés közben. Mindezek tematikusan feldolgozva nagyon szemléletesek és csodálatosak voltak, hiszen a preparátumokat egy különleges, az orvostudományban használt technika, a plasztináció segítségével tartósították. A kiállításon bemutatott maradványok eredetiek és olyan emberektől származnak, akik rendelkeztek arról, hogy haláluk után a testüket majd tudományos célokra használhatják.

Külön kiállító teremben mutatják be az emberi magzat fejlődését. A kiállított szervek némelyike sokkoló számunkra, hiszen itt közvetlen közelről volt látható például egy rákos máj és egy dohányos ember elfeketedett tüdeje. Bár ezek az élmények nem kellemesek, segíthetnek abban, hogy lássuk az egészségtelen életmód közvetlen következményeit.

A programot a SINOSZ SzÉP programján belül, az 5 város, 5 múzeum programsorozat részeként valósítottuk meg. Köszönjük Gulyás Katalin jelnyelvi tolmács közreműködését a tárlatvezetés során!

Nagy Éva Mária helyi ügyintéző, Hódmezővásárhely