Egy 40 fős kaposvári csoporttal 2017. szeptember 28-án, csütörtökön délután ellátogattunk a Somogy Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetbe a T.É.M.A projekt keretében.

A látogatás előtt felkerestük a Főparancsnokot, aki engedélyezte a látogatási lehetőségünket, adott feltételekkel, pl. maximum 40 főt tudnak fogadni egy csoportban. Nálunk sajnos túljelentkezés volt, ezért az első 40 főt tudtuk fogadni. Mielőtt engedélyt kaptunk, a résztvevők adatait is elkérték. Belépéskor a személyi igazolványunkat ellenőrizték, a csomagunkat pedig nem lehetett bevinni (se mobiltelefont, se fényképezőgépet, se ennivalót, se innivalót), ezeket a csomagmegőrzőben hagytuk. Személyi beléptetőkapun át kerültünk az épületbe.

Heresznyei Gábor bv. alezredes biztonsági osztályvezető fogadott bennünket a előadóteremben. Rengeteg képet vetített: prezentációjában bemutatta az Intézet működését, a börtönőrök munkáját, fegyvereket, tiltott tárgyakat, fogvatartottakról készült fotókat. Csoportunk tagjai számos kérdést tettek fel, pl.: fogvatartottak mit csinálnak bent, jól viselkedtek-e, milyen kikapcsolódási programjaik vannak stb. Nagyon érdeklődőek voltak. A börtönben való körbevezetés is nagyon élvezetes volt, élőben tudtuk átérezni a környezetet, el tudtuk képzelni, hogyan élnek a fogvatartottak. Megtekintettünk zárkát, gumiszobát, rabszállító buszt és közösségi termet is. Átéreztük, milyen külön zárt világban lenni. Ez a látogatás teljesen vizuális volt. A résztvevőknek nagyon tetszett a program. Nagyon türelmesek voltak velünk, figyelemmel voltak a tolmács helyzetére is, hogy mindenki mindig mindent lásson.

Nagyon köszönjük a SINOSZ nevében a börtönlátogatási lehetőséget!

Szalkai Iván megyei titkár