Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Fogyatékosügyi támogatási keretén belül lehetőségünk nyílt Szent-Györgyi Albert munkásságával megismerkedni. A megpályázott program célja, hogy szegedi tagjaink közelebbről megismerhessék városunkat, a városhoz kötődő nevezetes személyeket, illetve személyiségüket, munkásságukat.

Szent-Györgyi Albert az egyetlen Nobel-díjas tudós, aki Magyarországon végzett munkájáért kapta a rangos elismerést. Sétánk során a Szegedi Tourisma idegenvezetője, Tasnádiné Zsike kalauzolt végig minket és rengeteg érdekességet osztott meg velünk.

Először felkerestük a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalát, melynek átriumában a Nobel-díj-átadás 80. évfordulója alkalmából rendezett emlékkiállítást tekintettük meg. Ezt követően a Dóm téren felkerestük a MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházát, majd a fogadalmi templom sírcsarnokában az akkori oktatásügyi miniszter, Klebersberg Kuno sírját tekintettük meg, akinek invitálására érkezett Szegedre és fogadta el az orvosi vegytan tanszék katedráját Szent-Györgyi Albert. Dóm téri körutunk a Nemzeti Emlékcsarnok árkádjai alatt ért véget, kiváló tudósunk mellszobránál, majd ezután villamosra pattantunk és a Déri Miksa Szakközépiskolában berendezett Szent-Györgyi Albert-emlékszobát kerestük fel. Itt nemcsak kiállított munkaeszközeit – a számunkra külön érdekes hűtőszekrényt – csodálhattuk meg, hanem a Nobel-díj kapcsán elhangzott rádióinterjúban hangját is hallhattuk. A C-vitamin képlete alapján annak szerkezetét egy régi, jól ismert gyerekjáték segítségével próbáltuk felépíteni. Nagyon informatív ás érdekes programban volt részünk.

A programon részt vevő tagjaink a Goodwill Pharma Kft. támogatásának köszönhetően Szent-Györgyi Albert C-vitamin pezsgőtablettát kaptak ajándékba. Köszönjük Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács közreműködését!

Nagy Éva ügyintéző (Hódmezővásárhely)