2019. október 12-én a SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár együttműködésének köszönhetően a „Szent Száva” Szerb Kulturális Oktatási és Hitéleti Központban jártunk.

Deszken szerb iskola és óvoda működik, az intézmény emellett otthont biztosít a helyi szerb közösség számára kulturális és egyéb összejöveteleinek, rendezvényeinek megtartására. Az épület emeletén kapott helyet a Bánát Gyűjtemény.

Brczán Krisztifor és Brczán Éva nagyszerű házigazdáink voltak a program során, vezetésükkel a deszki szerbek múltját és jelenét ismerhettük meg. Az itt élő szerbek hagyományait és kultúrkörét a mindennapi élet és a vallás köré csoportosítva örökítették át. Egyesületük tevékenysége, hagyományőrzése elsősorban a zene, tánc, népszokások, életmód és népművészet területére terjed ki. Megismerhettük gyűjteményüket, csodás népviseleteiket, a szövés technikáját, az aranyhímzést, illetve kóstolhattunk szerb ételspecialitásokat: ajvárt és brza gibanicát. Természetesen mindezek a finomságok is házilag készültek. Ezt követően vetítéssel egybekötött előadást hallhattunk az ünnepekről, népszokásokról, a deszki szerbek eredetéről és a mai hagyományőrző tevékenységükről.

Igazán öröm volt hallgatni, hogy mennyire összetartó közösség működik a faluban, a leszármazottak önkéntes munkájukkal hozzájárulva ápolják kultúrájukat. Aktívan részt vesznek kiállításokon, fesztiválokat szerveznek, a Bánát Szerb Néptáncegyüttessel számos rendezvényen fellépnek. Népzenét, néptáncot, szövést, hímzést is tanítanak kicsiknek és nagyoknak, hogy elődeik tudását továbbadják a jövő nemzedéknek.

Köszönjük a szervezőknek ezt a tartalmas délelőttöt, örömmel fogunk Deszkre visszatérni; a jelnyelvi akadálymentesítést köszönjük szépen Vörös Krisztinának.

A programot a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

ÖSSZES KÉPÜNK MEGTALÁLHATÓ ITT