2019. szeptember 7-én a Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban jártunk a SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár együttműködésének köszönhetően.

Sétánkat a gyógynövényes kertben kezdtük, ahol megismerkedtünk napjaink gyógynövényeivel, fűszernövényeivel – valószínűsíthető, hogy a ferencesek ismertették meg a városban élőkkel az azóta már világhírűvé vált szegedi paprikát, melyet eredetileg hideglelés elleni orvosságként használtak.

A ferencesek életével, történelmi szerepükkel, a templom és a Látogatóközpont épületével folytatta idegenvezetőnk a bemutatást, miközben végigjártuk a gyógynövényes kertet, a kis gazdasági épületeket.

1444-ben a ferences rend szigorúbb (obszerváns) ága az Alsóvárosban telepedett le, ott kezdték meg tevékenységüket és kolostoruk építését. A templomot 1480 táján kezdték építeni. A korábban itt álló templomépületből származó román kori faragott köveket beépítették a szentély falába és az első emeletig fölhúzott toronyba. E kövek legnagyobb részét a legutóbbi felújítás során eltávolították – ma a kolostor udvarában található kőtárban tekinthetőek meg. 1503-ban szentelték fel a templomot, a tornyot 1730-ban fejezték be – a ma látható kolostorépület 3 periódusban épült meg.

A templom búcsúja Havas Boldogasszony ünnepe (augusztus 5.).

Az 1950-es államosítás után a kolostorban szociális otthon működött. 1989-ben a ferences rend visszakapta az ingatlant, melyben közel 15 évig működött a rend teológiai főiskolája.

Köszönjük szépen az érdekes, átfogó, színes ismertetőt Szőke Virágnak.

A programot a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

AZ ÖSSZES KÉP MEGTEKINTHETŐ IDE KATTINTVA

VIRTUÁLIS TÚRA a kolostor épületében