A 2016. november 17-ei nyugdíjas klubnapon egy igazán érdekes és tartalmas előadást tartott Dr. Lukovics Adél hatósági főreferens.

Bemutatta az előadó az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatát, a 20 fajta védett tulajdonságot, a diszkrimináció (hátrányos megkülönböztetés) típusait. Érdekes volt, hogy például milyen esetekben nem járhat el mindig az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH). Például nincs hatásköre a családjogi, a hozzátartozók közötti, az egyházi jogi személyek hitéleti tevékenységével közvetlenül összefüggő, és szervezetek tagjai közötti, tagsággal összefüggő jogviszonyaiban. Ha például a szomszédunkkal akad vitánk, az sem az EBH hatásköre.

Érdekes volt, hogy milyen eszközei, módszerei vannak a Hatóságnak, ha például nincs tanú valamire. Szó volt a valószínűsítésről és tesztelésről. Hallottunk különböző kimenetelű jogeseteket a fogyatékossággal élőkről a siketlimpiai kitüntetés, hallássérült gyermek iskolai fejlesztése, hallássérült érettségiző esete kapcsán. Aktív volt a közönség, mert az előadás alatt és után jöttek a személyes példák is. Nem volt könnyű jogi téma, de valamivel okosabbak és tájékozottabbak lettünk. Ami fontos, ha úgy érzed, hátrányos megkülönböztetés ért, akkor kérhetsz segítséget! Sokan nem tudnak erről, vagy nem mernek róla beszélni.

Kaptunk tájékoztató füzeteket is, melyekben le van írva, hogy egy kérelemnek mit kell tartalmaznia.

Ajánljuk még minden érdeklődőnek a www.egyenlobanasmod.hu* honlapot, mert rengeteg információt találunk ott.

Legyünk képben! Szövetségünknél a SINOSZ jogsegélyszolgálatai*, a SINOSZ esélyegyenlőségi referensei* is azért vannak, hogy segítsenek, és/vagy a legmegfelelőbb helyre irányítsák az embert. Tudj róla, és szükség esetén vedd igénybe az ingyenes szolgáltatást!

A programra a SINOSZ T.É.M.A. pályázatának  keretében került sor.

Pluhár Piroska Zsuzsanna megyei titkár
SINOSZ Fővárosi és Pest Megyei Szervezete

*Kattints a narancsszínű címekre (hivatkozásokra) a jelnyelven is elérhető, részletes információért!