A gyermekjogokról beszélgettünk Kaposváron, Szegeden, Debrecenben és Sopronban is!

Juhász Ferenc (Jufe) esélyegyenlőségi referens 2016-ban is folytatta azt az esélyegyenlőségi programsorozatot, mely során a siketiskolák tanulóival a gyermekjogokról beszélgetett.

Először 2014-ben látogattuk meg ezzel az előadással a budapesti Hallássérültek Tanintézetében tanuló diákokat, majd az azt követő évben már a fővárosi Dr. Török Béla Általános Iskola, az Eötvös Loránd Szakközépiskola és Szakiskola, a váci Cházár András Iskola és az egri Mlinkó István Iskola diákjait is megismerhettük. Az előadások 2016-ban folytatódtak, hisz a SINOSZ esélyegyenlőségi munkatársaiként nagyon fontosnak érezzük, hogy ne csak a felnőtt hallássérült sorstársak, hanem a siket és nagyothalló gyerekek is tisztában legyenek jogaikkal, felismerjék a veszélyhelyzeteket, illetve azt, ha hátrányos megkülönböztetés éri őket. Fontos az is, hogy ne csak ismerjék jogaikat, élni is tudjanak velük a mindennapi életben, továbbá ha diszkrimináció éri őket, tudják hová, kihez fordulhatnak. Ezek az előadások mindig játékosan és interaktívan zajlanak egyéni és csapatfeladatokkal kiegészítve.

A tavasz folyamán, még a tanév vége előtt két iskolába látogattunk el, a soproni Tóth Antal Iskolába és a szegedi Klúg Péter Iskolába. Az őszi félévben pedig a debreceni Hallássérültek Iskolája és a kaposvári Somogy Megyei Duráczky Iskola tanulóit vártak minket.

Bár az előadás a gyermekjogokról szólt, Jufe olyan lazán és viccesen mesélt a témáról, amivel azonnal felkeltette a tanulók figyelmét. Szó volt arról, hogy hová, kihez fordulhatnak a gyerekek, ha veszélyben érzik magukat, milyen szabályok vannak, és miért kell azokat betartani. De az ENSZ gyermekjogi egyezményben foglalt jogokról is beszélgettek, például a saját névhez való jogról, a családban való nevelkedés jogáról, és – talán amit a legfontosabbnak éreznek a fiatalok – a szórakozáshoz való jogról is. Persze szóba került az is, hogy a tanulás a gyerekeknek nem csak jog, de kötelezettség is. Közösen megbeszélték, hogy miért fontos a tanulás, és hogy kinek milyen jövőbeli tervei vannak: a sokszínű válaszok között volt olyan, aki például programozó, tanár, vagy épp mozdonyvezető szeretne lenni.

Hogy a workshopon megbeszéltek ne felejtődjenek el, a részt vevő diákok „útravalónak” megkapták a SINOSZ Jogom van… könyvét, melyet a későbbiekben lapozgatva biztosan vissza-visszaidéződnek az előadáson elhangzottak.

Köszönjük szépen az iskoláknak, az iskolák igazgatóinak – Tscheki Katalinnak, Horváth Norbertnek, Gyurina Évának, Pásku Tibornak -, és az iskolák tanárainak – többek között Szála Renátának, dr. Dienes Imrénének, Petri Zsuzsának -, hogy lehetőséget biztosítottak számunkra a workshop megtartására.

Mind a négy iskolában jelnyelvi tolmács segítette a kommunikációt, akiknek szintén nagy köszönet jár munkájukért.

LZs


A SINOSZ esélyegyenlőségei referensei esélyegyenlőségi témákban várják megkereséseiteket személyesen (ügyfélfogadási időben), e-mailben és Skype-on is:

AZ ESÉLYEGYENLŐSÉGI REFERENSEK ELÉRHETŐSÉGEI