A SINOSZ Győri Helyi Szervezetének tagjaival 2015. május 9-én Celldömölkre utaztunk, hogy ott a belváros nevezetességeivel ismerkedjünk.

Elsőként a híres búcsújáróhelyként jól ismert Bencés nagytemplomot látogattuk meg, ami szó szerint lenyűgözte látványával a kiránduló „csapatunk” tagjait. Ennek megtekintése után mentünk tovább a Celldömölk mellett lévő Ság-hegyre, amely egy vulkáni tanúhegy. Ott a Sághegyi Múzeum kiállítását néztük meg, és benne a híres Eötvös-féle torziós ingát is. Ezután mentünk be a hegy belsejébe, ahol még ma is jól látható a néhai vulkán maradványa, a kitörés helye. A hegyből korábban bazaltot bányásztak egészen az ötvenes évekig, majd a kőbányát megszüntették. A hegy belsejében elfogyasztottuk az előre elkészített ennivalónkat, majd ezután mentünk le a hegy alján lévő “Vulkánház” nevű kiállítóhelyre, amit 2 évvel ezelőtt adtak át. Itt a hegy kialakulását ismertük meg és érdekes geodéziai bemutatókon vettünk részt tárlatvezető segítségével. > Múzeumi képgaléria

A kirándulásról kellemesen elfáradva, élményekben gazdagon tértünk haza Győrbe. Bárkinek szívesen ajánlom ezt a kirándulást!

Horváth Ferenc, túravezető