A T.É.M.A. projekt keretében, az egészségügyi előadássorozat részeként, “Oszd meg mosolyod!” címmel tartottunk előadást a helyes fog- és szájápolásról Miskolcon.

Az előzetesen meghirdetett dr. Czina Viktor fogszakorvos elfoglaltsága miatt nem tudott eljönni, ezért helyette kollégája, dr. Himinecz Gábor rezidens szakorvos-jelölt tartotta meg az igen érdekes előadást. A hőség sem szegte kedvét annak a maroknyi embernek, akik eljöttek megnézni és meghallgatni, hogy miről is lesz szó.

Az előadó beszélt a fogorvoslás történetéről, a fog szerkezetéről, és a helyes fogmosást is szemléltette egy erre szolgáló fogsor-modellen.

A program végén kérdéseket tehettek fel a jelenlévők és ők éltek is a lehetőséggel. Ezeket az információkat osztom meg a kedves olvasókkal, hiszen ezek az ismeretek mindenki számára hasznosak lehetnek.

Fogkefék, fogkrémek közti különbségek, szájvíz és fogselyem használata, a rágózás fontossága:

  • A válaszokból megtudtuk, hogy a fogkeféknél valójában mindkét eszköz, a hagyományos és az elektromos fogkefe is alkalmas arra, hogy alaposan megtisztítsuk a fogainkat, de valójában az elektromosnak egyszerűbb a használata és azért is előnyösebb, mert a kis fejrész befér olyan helyekre is, ahová a sima fogkefe nehezen vagy egyáltalán nem ér el. Nagyon fontos, hogy nem oldalirányú kell hogy legyen a súrolás, hanem inkább söprő mozdulatok kellenek fentről lefelé, vagy lentről felfelé az alsó fogak esetében.
  • A szájvíz önmagában, fogmosás nélkül nem ér semmit, viszont a fogmosás után, a baktériumok ellen nagyon hatásos, bármelyiket is használjuk.
  • A fogselyem használatáról elmondta Himinecz doktor, hogy nagyon fontos eszköz a fogak közötti lepedék eltávolítására, ami a romlást okozza.
  • A rágózásnak jótékony hatása is van, hiszen a cukormentes változatának közismerten jelentős szerepe van a fogak tisztán tartásában és a szájhigiénia megőrzésében. Többek között tisztítja a fogakat, kellemes leheletet biztosít. Ha minden étkezés után cukormentes rágógumit rágunk, csökkentjük a lepedék lerakódásának esélyeit, ami csökkenti a fogszuvasodás veszélyét.
  • Kiemelte a rendszeres szűrés fontosságát és a fogkő eltávolítását legalább félévenként vagy évente.

Remélem, ezzel a néhány rövidke válasszal hozzájárultam a fogak védelméhez!

Köszönöm az előadónak, dr. Himinecz Gábornak az érdekes előadást, dr. Szunyogh Szabolcsnak, valamint Lőrinczné Gyöngyösi Ildikónak a segítséget és minden érdeklődőnek a részvételt.

Béres Ágnes megyei titkár