Idén házhoz vittük a jelnyelvet – Hagyományteremtő szándékkal hívtuk életre első Magyar Jelnyelv Napi eseménysorozatunkat, ahol számos programmal, több helyszínen is megmutattuk a jó gyakorlatot: olyan területekre vittük el a témát, ahol változást szeretnénk elérni, legyen szó kultúráról, munkaerőpiacról, a halló társadalom tagjairól vagy szakmai döntéshozókról.

9:30-12:00 Kaptár, Révay köz 4.

A SINOSZ a munkaerő-piaci integráció élvonalában

A SINOSZ hosszú évek óta erőteljesen képviseli és hangoztatja, hogy hallásállapottól függetlenül csakis a képesség, a tudás és a tehetség számít egy állás betöltése során, a siket és nagyothalló munkavállaló értékes munkaerő.

A Magyar Jelnyelv Napja apropóján az akadálymentes munkahelyről beszélgettünk ezen a délelőttön a KAPTÁR-ban. A rendezvényt azzal a céllal hívtuk életre, hogy egy asztalhoz ültessük azokat a munkaadókat, akik nyitottak megosztani jó gyakorlataikat azokkal, akik a jövőben nyitni szeretnének a siket és nagyothalló személyek foglalkoztatására, a munkahelyi akadálymentesítés megvalósítására. Siket vendégeink a munka világát érintő tapasztalataikról számoltak be, hiteles tájékoztatást nyújtva a jelenlévőknek. Ezen a napon velünk tartott a Szerencsejáték Zrt., a Decathlon, a FLEX, az Auchan, az IKEA, a SignCoders, a McDonald’s, a Costa Coffee, a Magyar Posta és még sokan mások. A rendezvényt Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár is megtisztelte és közösen gondolkodott velünk az interaktív panelbeszélgetés keretében, amelyet Dr. Tapolczai Gergely SINOSZ elnökségi tag, országgyűlési képviselő moderált.

Számos pozitív visszajelzést kaptunk, néhányat írásban is a rendezvény napján, ill. másnapján:

„Köszönöm, hogy részt vehettem a november 9-i rendezvényen. Nagyon sok hasznos információhoz jutottunk ezáltal. A vezető kollégáink nagyon pozitívan fogadták, hogy első körben nagyothalló, majd később, a tapasztalatok után siket munkatárs is csatlakozzon hozzánk.” (BoHotels, HR menedzser)

„Nagyon köszönöm a lehetőséget. Rendkívül színvonalas esemény volt, számos nagyon fontos és hasznos információt hallottam, lelkesedéssel megpakolva értem vissza az irodába.” (McDonald’s, HR koordinátor)

„Még egyszer szeretném megköszönni a mai beszélgetést és workshopot. Eszméletlen hasznos volt számunka, nagyon sok impulzust és konkrét tanácsot kaptunk. Kiváló alkalom volt a kapcsolatépítésre is, már több jövőbeni találkozást egyeztettem a ma megismert emberekkel. Az Esélyegyenlőségi Útmutató pedig zseniális. Kiváló összesítés, már el is kezdtem belőle jegyzetelni egy jövőbeni prezentációmra, melyet az áruházi vezetőknek tartok.” (Decathlon, társadalmi felelősségvállalási vezető)

„Az üzleti reggeli szuper volt, informatív és inspiráló! Köszönöm még egyszer, hogy ott lehettem.” (SignCoders)

“Csak szeretnénk visszajelezni a mai nappal kapcsolatban, hogy nagyon jól sikerült szerintünk, mi legalábbis nemcsak hogy jól éreztük magunkat, hanem hasznosnak is éreztük. Fontos, hogy a munkáltatók és a fogyatékossággal élő személyek számára találkozási lehetőséget biztosított az esemény és még jobban megismerhetjük a másik fél tapasztalatait. Tartalom és forma nagyon egyben volt!” (Szerencsejáték Zrt., karitatív menedzser)

9:00-11:00 Diákszempont Általános Iskola, Lovag utca 9-11.

Fontos a nyitottság

Örömmel tapasztaltuk, hogy a fiatalabb korosztály képviselői érzékenyebbek, fogékonyabbak a bennünket körülvevő társadalmi problémákra, és készek azok megoldásában részt vállalni, ezért fontosnak tartottuk, hogy a Magyar Jelnyelv Napján az ifjabb generációkat is megszólítsuk. Ebben bizonyult kiváló partnernek a Diákszempont Általános Iskola, akivel közösen rendhagyó módon mutattuk be a gyerekeknek a jelnyelvet: jelnyelvhasználó családokat kértünk fel, hogy számoljanak be, milyen csodálatos a jelnyelv, amit a családon belül használnak. Akik ebben segítettek nekünk: Kassai Nelli, Kárpáti Álmos és Kárpáti Előd; Tisza Viktória, Egervári Levente és Kohári Léda; Tisza Lúcia, Mattyasovszky Lorin és Mattyasovszky Mikes. Az esemény létrejöttében sokat jelentett számunkra az iskola nyitottsága és a gyerekek kíváncsisága. Összesen közel 70 gyermeket érzékenyítettünk; az eseményről összeállítást készített az Esély televíziós magazinműsor.

13:00-15:00 Kaptár, Révay köz 4.

Előrelépés az oktatás területén

A Magyar Jelnyelv Napján ismét szerettük volna felhívni a figyelmet a jelnyelv fontosságára és szerepére, hiszen a siket emberek társadalmi befogadása csak akkor lehetséges, ha a jelnyelv minden szinten elismert és az élet minden területén használható lesz.

Az oktatás terén is jelentős fejlesztői munkába kezdtünk: egységes oktatási elvek és módszerek kidolgozásába fogtunk, ezzel is erősítve a nyelvújító és nyelvtudatosító munkánkat. Az eseménysorozatunk részeként műhelymunka keretében biztosítottunk lehetőséget a jelnyelv oktatásában jártas szakembereknek, hogy személyesen is megvitathassák a jelnyelvet érintő kérdéseket. Az eseményt közel 30 oktató részvételével Dr. Tapolczai Gergely moderálta.

14:00-18:00 SINOSZ KONTAKT – helyiségavató

KONTAKT-ban a külvilággal

A KONTAKT Európában is egyedülállónak számító tolmácsszolgálat, amelynek feladata a siket és a nagyothalló személyek kommunikációja akadálymentességének biztosítása. Jelentős fejlesztéseken esett át a szolgáltatás, melynek egyik fontos eleme volt egy tolmácsközpont fizikai terének létrehozása. A Magyar Jelnyelv Napján testközelből is megtekinthettük és kipróbálhattuk a tolmácsbokszokat, az eseményt megpróbáltuk szórakoztatóvá tenni a látogatók számára játékos feladatokkal, vidám együttléttel. Ebben segítségünkre voltak a regionális képviselők is. Közel 60 fő járt nálunk ezen a napon.

A KONTAKT-központ lesz a helyszíne a jelnyelvi tolmácsok továbbképzésének is.

A megnyitón köszöntőt mondott Vitályos Eszter EU fejlesztésekért felelős államtitkár.

17:00-18:00 Pesti Magyar Színház – Workshop

Egyenlő esélyű szórakozás – hozzáférhető kultúrát mindenkinek

A Pesti Magyar Színháznak a hozzáférhető kultúra és egyenlő esélyű szórakozás területén betöltött szerepe Magyarországon eddig példátlan. A színház évek óta bizonyítja nyitottságát: eddig 64 tolmácsolt előadás teljesítésével nagy tapasztalattal rendelkezik a színházi előadások akadálymentesítéséről.

A Magyar Jelnyelv Napján a Pesti Magyar Színház úttörő munkájára szerettük volna felhívni a figyelmet és a többi színházat ösztönözni, hogy a jövőben országszerte több akadálymentesített színdarabot tűzzenek műsorra. A programelem keretében pódiumbeszélgetés formájában jártuk körbe a színház és a jelnyelv kapcsolatát, majd ezt követően jelnyelvi tolmácsolással akadálymentesített színházi előadást tekinthetett meg kedvezményes áron közel 50 fő siket és nagyothalló érdeklődő.

A pódiumbeszélgetésen részt vett Zalán János igazgató, Tóth Cecília, a színház PR feladatokért felelős munkatársa és Takács Erika jelnyelvi tolmács.

30 fő volt jelen – nagy örömünkre sikerült becsalogatni az eseményre az alábbi kőszínházakat: Karinthy Színház, Magyar Állami Operaház, Budaörsi Latinovits Színház, HADART Színház, Katona József Színház, Kolibri Színház, Madách Színház, Nemzeti Színház, Örkény Színház, Új Színház. A rendezvényen ünnepi beszédet tartott Fekete Péter kulturális ügyekért felelős államtitkár.

19:00-24:00 SINOSZ Deaf Pub

Avagy klubélet kicsit másképp

Az egész napos eseményt a Nem Adom Fel Kávézóban zártuk, amely Budapest első fogyatékossággal élő emberek által alapított kávézója, ahol megváltozott munkaképességű munkatársak készítik és szolgálják fel az ételeket és az italokat. Itt játékokkal és kötetlen baráti beszélgetéssel zártuk az első Magyar Jelnyelv Napi ünnepségünket. Közel 60 fő volt jelen ezen az estén, amelyet Popele Róbert és Léh Adrienn játékos programokkal tett kellemessé.

Hosszútávú tervünk, hogy olyan platformot biztosítsunk a siket fiataloknak, amely – jelentős közösségformáló hatásának köszönhetően – rendszeres lehetőséget biztosít a találkozásra és önfeledt kikapcsolódásra.

A Magyar Jelnyelv Napja eseménysorozatunk egy újszerű kezdeményezés volt, ahol arra törekedtünk, hogy a társadalom figyelmét ismét a közösségre irányítsuk, illetve közvetlen kapcsolatot és párbeszédet hozzunk létre az érintett szereplők között.

Korábbi jó gyakorlatainknak megfelelően a Magyar Jelnyelv Napjára sikeresen hívtuk fel a média figyelmét. (HZs)

Köszönjük munkatársaink és segítőink közreműködését a rendezvény megvalósításában, amelyről filmes összefoglaló is készült: