[youtube id=”S1wN2TgfLAY” width=”781″ height=”439″ autoplay=”no” api_params=”&rel=0 ” class=””]

Emily_Holland

Az alábbiakban egy 12 éves holland lánnyal, Emily-vel olvashattok interjút. Emily hallóként évek óta tanulja a holland jelnyelvet, hogy Down-szindrómás húgával, Annikával megérthessék egymást, mivel a kilencéves, szintén halló kislány nem tud beszélni. Annikával a jelnyelv lett a család kommunikációs eszköze.

Emily azonban nemcsak családi körben jelel, hanem édesanyjával együtt jelnyelvi rövidfilmeket is készítenek, már csaknem két éve. Ebben naponta egy új jelet – A nap jele – mutatnak be a Facebook-on. AHet gebaar van de dagoldalnak már több mint 33.000 követője van. Emily egy igazi sztár lett Hollandiában, TV-fellépései vannak és nemrég megjelent az App-je is.

A siketek hollandiai szövetsége is felfigyelt rá és tavaly a holland jelnyelv 2015. évi kitüntetésével ajándékozták meg.

 


Emily, milyen díjat kaptál és kitől?

A Holland Siketek Szövetsége felvette velünk a kapcsolatot, hogy nekem adják a 2015-ös jelnyelvi díjat, mert minden nap posztolom a Nap jelét a Facebook-on. Sok ember ezt a jelnyelvtanulás egyszerű módjának találja. Halló emberek olykor tudnak a siketekkel „beszélgetni”, mert már megtanultak néhány jelet az én naponta posztolt jeleimnek köszönhetően.

Mindennap kiraksz egy jelet a „Het gebaar van de dag“ („Nap jele”) Facebook-oldaladra. Hogy jutottál arra az elhatározásra, hogy halló lányként jelnyelvet taníts?

Van egy húgom, Annika, aki Down-szindrómás. Már majdnem 9 éves, de még mindig nem tud beszélni. Mi azért tanuljuk a jelnyelvet, hogy meg tudjuk értetni magunkat vele. Nagyon ügyesen tanulja ő is a jeleket, és ennek köszönhetően kevésbé frusztrált. A jelek segítségével tud velünk kommunikálni, és érti, amit mi mondunk neki. Azért is használjuk a jelnyelvet, mert a segítségével együtt tanulhatunk.

Mióta tanulsz jelelni? Mióta készíted a „Nap jele” filmeket?

Mi még akkor elkezdtük a jelnyelvet tanulni, amikor Annika egészen kicsi volt. A Nap jelét 2013 decemberében indítottuk. Mi is megpróbáltunk a családban naponta egy jelet megtanulni.

Hány jelet posztoltál már ki?

Körülbelül 700 jelet.

A holland jelnyelvben is vannak nyelvjárások? Melyik dialektust használod?

Az általános, sztenderd jelnyelvet használjuk. Régebben több nyelvjárás volt, de a hollandok megpróbálták egységesíteni a jelnyelvet. Így mi már ezekkel a sztenderdizált jelekkel jelelünk.

Mi alapján választod ki a Nap jelét?

Először olyan dolgokat, jeleket választottunk, amiket Annika csinált. Van egy gyerekeknek szóló jeles könyvünk, ebben keresünk témát. Anyukám veszi fel ezeket a jelfilmeket, majd felteszi a Facebook-ra.

Van a nézőktől visszajelzés?

Gyakran kapunk kedves kommenteket is, mert sok ember tanulja így a jelnyelvet. Vannak, akik babajeleket szeretnének tanulni, és vannak, akiknek fogyatékossággal élő gyermekük van, azért tanulják a jelnyelvet. Szintén mások azért, mert ő maguk siketek. Olyan is van, hogy a szomszédságban, a családban van siket, vagy fogyatékossággal élő személy. Néhány ember pedig azért tanulja, mert szerinte egyszerű, hogy naponta csak egy jelet kell megtanulni. Ez tetszik neki, jó dolognak tartja.

Főleg akkor használod a jelnyelvet, amikor a halló testvéreddel beszélgetsz. De mi történik akkor, amikor egy siket személlyel találkozol, akkor is jól megy a kommunikáció?

Nehezebb siketekkel beszélgetni. Rengeteg jelet megtanultam már, de a siket közösség kommunikációjában a jelekhez saját nyelvtan is társul. Néhány „szót” tudok velük jelelni, de kommunikálni nehezebb. Megismerkedtem néhány hallássérült emberrel, amikor a díjat megkaptam, de rajtuk kívül más siket személyt nem ismerek.

Mindeközben te már egy sztár vagy Hollandiában. Már a televízióban is felbukkantál, és a Facebook-on is több mint 30.000 követőd van. Sőt, nemrég megjelentek telefonos applikációként is a jeleid. Milyen érzés ilyen fiatalon ilyen sikeresnek lenni?

Nem sokat gondolok erre. Jó dolog, hogy az emberek jelnyelvet tanulnak. Remélem, hogy sokan fogják még tanulni, és a jelnyelv segítségével Annikával, vagy más jelnyelvet használó emberrel is kommunikálni tudnak majd. Nagyon jó érzés kedves kommenteket kapni.

Mit szólnak a barátaid, az iskolatársaid a céljaidhoz? Szeretnének ők is jelnyelvet tanulni?

Érdekesnek találják, de nem beszéltünk sokat erről.

Van már elképzelésed, hogy a jövőben milyen szakmát szeretnél végezni? Talán valami olyat, ami hallássérült személyekkel kapcsolatos?

Tanítónő szeretnék lenni, mert szeretem a gyerekeket és szeretem őket tanítani. Talán tudom majd a jelnyelvet is használni, és a diákjaimnak jelnyelvet tanítani.

Nagyon szépen köszönjük az interjút!

 

Szöveg: Judit Nothdurft (Judit Nothdurft eredeti, német és angol nyelvű interjúja itt olvasható)
Fordítás: Laczka Zsanett

Forrás: www.deafservice.de