A Jelnyelvi tv. és Médiatörvény volt a TÉMA 2017. 05. 25-én a Baranya Megyei Szervezetben.

Mit tartalmaznak, mi és hogyan valósult meg ezekből, mik azok az előírások, amelyeknek a teljesítése, megvalósítása még várat magára a siketekkel és nagyothallókkal kapcsolatban? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ dr. Laczka Zsanett, a SINOSZ esélyegyenlőségi referense közreműködésével.

A 2009. évi CXXV. törvény a magyar jelnyelvről és a magyar jelnyelv használatáról szól.

A törvény célja a magyar jelnyelv nyelvi státuszának elismerése, továbbá annak biztosítása, hogy a hallássérült és siketvak személyek a magyar jelnyelvet, illetve a speciális kommunikációs rendszereket használhassák és az állam által finanszírozott jelnyelvi tolmácsszolgáltatást igénybe vehessék.

A törvényi szabályozásokat 2017. szeptember 1-től kell bevezetni a bilingvális (jelnyelvre és a magyar nyelvre egyaránt építő) oktatásba.

Izgalommal várjuk a megvalósulását!

A jelnyelvi törvénynek köszönhetően az akkori médiatörvény is módosult, aminek köszönhetően a jogszabályban meghatározott esetekben kötelezővé vált a televíziós műsorok hallássérültek számára hozzáférhetővé tétele. Ennek szemléletes példája, hogy 2012-ben a SINOSZ kezdeményezésére az olvasni még nem tudó, de a magyar jelnyelvet ismerő hallássérült gyermekek érdekében az M2 csatorna hétköznap napi egy alkalommal jelnyelvi narrációval ellátott mesét kezdett sugározni.

Sok mindent megtudtunk, sok minden letisztult az előadás során! Kvízkérdésekkel, játékokkal tette színesebbé és átláthatóbbá Zsani az előadását.
Várakozással telve nézünk a jövő elé!