ajbh

 

Az alapvető jogok biztosa a kettős szükségletű gyermekek ellátásának helyzetéről készített jelentést.

A biztos hivatalból indított átfogó vizsgálatot a legkiszolgáltatottabb gyerekcsoport, a gyermekvédelmi szakellátásban élő kettős szükségletű gyermekek helyzetének, ellátásának áttekintésére.

Kettős szükségletről akkor beszélhetünk, ha a gyermek egyszerre különleges szükségletet mutat, mivel tartósan beteg, illetve fogyatékossággal él, másrészt speciális szükségletet, mivel súlyos magatartási problémákkal, pszichés tünetekkel küzd, illetve pszichoaktív szerhasználó.

 

A vizsgálat célja az volt, hogy feltárja, miként érvényesülnek az intézmények gyakorlatában a Gyermekjogi Egyezményben foglalt garanciák, a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elve, a gyermekvédelmi törvény által meghatározott jogok. A gyermekpszichiátriai és gyermekaddiktológiai ellátás hiányosságai érintik a kettős szükségletű gyermekek helyzetét, ezért a biztos a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai betegellátás rendszerének helyzetével, hozzáférhetőségével kapcsolatos tapasztalatait e jelentésében összegezte.

Az átfogó, helyszíni vizsgálatsorozatra épített vizsgálat számos komoly, rendszerszintű problémát, hiányosságot tárt fel a szakellátásban élő kettős szükségletű gyermekek, valamint a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai betegellátás helyzetében. Székely László ombudsman szerint a kiszolgáltatott gyermekek és családjaik jogainak védelme érdekében nem tűr halasztást a tárgyi és személyi feltételek, a hozzáférhetőség és a szakmaközi együttműködés javítása, így a gyermekek érdekével ellentétes kényszerpályák csökkentése.

Az alapjogi biztosi jelentés az AJBH honlapján olvasható: Jelentés…

A részletes ombudsmani jelentés szövege itt érhető el: Teljes jelentés

 

Forrás: ajbh.hu