A Kiválóság-díj 3. helyezettje a SINOSZ Somogy Megyei Szervezete

A 2015. április 18-i országos küldöttközgyűlésen dr. Kósa Ádám, a SINOSZ országos elnöke a Kiválóság-díj 3. helyezettje kitüntetést adta át a SINOSZ Somogy Megyei Szervezetének. A díjat Máté-Mártonné Iványi Katalin, megyei elnök és Szalkai Iván, megyei titkár vette át.

A kitűzött három minőségcélunk alapján mindent sikerült megvalósítanunk. A SINOSZ-központ által kiírt belső pályázati projekt mindegyik részprogramjára pályáztunk: a T.É.M.A projekt keretében 10 programot, iskolai érzékenyítő órákat és “Jogosan – okosan” jogi információs programot tartottunk.  A 2014. évi tervezett T.É.M.A.-programjaink mindegyikét sikeresen megvalósítottuk.

T.É.M.A. projekt-programjaink voltak:

Időskorú tagjaink „Neteránok” számítógépes tréningen vettek részt, megismerkedtek a digitális világgal. Az „Akadálymentes életvitel” program keretében tagjaink igényelték a KONTAKT Tolmácsszolgáltatás maximum kvótaszámát, azaz 62 fő regisztrált a szolgáltatásra, ezért szükségünk volt a KONTAKT-szolgáltatás betanítására, tesztelésére. Interaktív esélyegyenlőségi programjaink: „Segítség! Bajban vagyok!”, „Hová fordulhatok?”, „Fogadd el! A hallás nem akadály!”. Az Életmód-programsorozatban „Hogyan védjem az egészségemet?” címmel tartottunk programot. Ezeken az előadásokon rengeteg ismeretet szereztek tagjaink; a felsorolt programok nagyon hasznos voltak.

Idén nem volt kiemelt programunk, azonban számos programot több mint 50 fő részvételével valósítottunk meg (közösségi, hagyományos programok, szabadtéri programok, pl. Családi nap a Tokai parkerdőben; gasztronómiai programok: rétesfesztiválon és halfőző versenyen mértük össze a tudásunkat, ahol szép eredményt értünk el; kirándulások: parlamentlátogatás, Etyek – Filmpark megtekintése). Városi rendezvényeken is részt vettünk, pl. a Rippl-Rónai Fesztiválon szóróanyagokat adtunk ki, bemutatkozott a szervezet, más helyi civil szervezetekkel kapcsolatépítés és -bővítés, együttműködés történt.

A T.É.M.A. projekten kívül is sok programot szerveztünk saját vagy önköltséges finanszírozással, továbbá ezek terén az önkormányzati adományok és pályázatok jelentős mértékben hozzájárultak sokszínű programjaink megvalósításához.

2014-ben megyei szinten a taglétszámunk tovább nőtt, 498 főre; az előző évben 472 tagja volt a szervezetnek. Szervezetünk pozitív pénzügyi eredménnyel zárta a 2014. évet. Külső/belső pályázati forrásaink szintjét bázisszinten megtartottuk. Három jelnyelvi tanfolyamot szerveztünk.

A SINOSZ Felügyelő Bizottsága ellenőrzésén pozitívan értékelte a szervezetünk működését. Mindent rendben találtak.

Továbbra is azt valljuk, hogy a jövőben is sok színvonalas programmal tudjuk mozgósítani, aktivizálni és összetartani a Tagságunkat.

Ez úton is köszönetemet fejezem ki a megyei vezetőinknek, aktivistáinknak, önkénteseinknek és nem utolsó sorban a támogatóinknak és szponzorainknak, akik jelentős mértékben hozzájárultak a sikeres és eredményes 2014. évi munkánkhoz.

Szalkai Iván, megyei titkár