A Jelnyelvi törvény 2009. november 9-i elfogadásának 10 éves évfordulója alkalmából 2019. november 9-én Veszprémben két programmal is megünnepeltük ezt a fontos dátumot.

Először a húszemeletes tetején működő rádióállomáshoz, a Méz Rádióba látogattunk két csoporttal. Megérkezésünkkor szédületesen csodálatos látvány fogadott minket. Szerencsére még azok a tagjaink is élvezték a magaslatot, akik saját bevallásuk szerint tériszonnyal küzdenek. Lenyűgöző kilátás nyílik a stúdióból a belvárosra, a várra, tiszta időben északra messze ellátni a Bakonyba.

A leghallgatottabb reggeli műsorsáv adása, az Ébredj, Veszprém! fiatal és közkedvelt műsorvezetőjével, Szekeres Dáviddal találkozhattunk. Általa vált a Méz Rádió „Nyitott rádióvá”, ahová szívesen fogadják az iskolás csoportokat, érdeklődőket, így kerülhettünk mi is a stúdióba. Dávid mesélt nekünk arról, hogyan lett a gyermekkori álmából valóság: 14 évesen, amikor más gyerek bőszen a számítógépével játszott, ő rádiós adásokat készített otthon, majd 4 évvel később, egy “műsorvezetőt keresünk” felhívásra lett figyelmes, beadta önéletrajzát és jelentkezett az álláshirdetésre. Az egyik legnagyobb álma vált valóra, amikor 2014-ben elkezdhette a műsorvezetői munkát a Méz Rádióban. Mint megtudtuk, a környék egyedüli helyi rádiójaként, nemcsak a megyeszékhely, hanem a környező települések eseményeit is feldolgozzák hírműsoraikban, programajánlóikban, így a leggyorsabb információforrást biztosítják az éterben. Ezek mellett természetesen naprakész információkat kaphatnak a hallgatók az ország, valamint a világ legfrissebb történéseiről is.

Két érdekesség: kis létszámú, 9 fős stáb dolgozik a rádiónál, így egy-egy ember több munkakörben is helytáll; és mivel a stúdió a húszemeletes tetején található, ezért a “Magyarország legmagasabb pontján lévő rádióállomás” címe is az övék. Dávid beszélt nekünk a műsorkészítésről, a zenék válogatásáról, az adás közben előforduló helyzetekről, egy-egy nehezebb napról, amikor ugyanúgy mosolygósan kell a hallgatókhoz szólni. Kitért a kereskedelmi rádiózás rejtelmeire is, a reklámok készítésére, és a lelkes hallgatókkal való személyes és olykor megható találkozásokra egy-egy kitelepüléskor. Tagjaink kérdéseire is sorra válaszolt, majd mikor adásba került, mi meg sem pisszentünk. Kiderült, hogy a “Méz Rádió – a zene íze” szlogen gyorsan megtanulható, és mi egy darabka ízelítőt kaphattunk a rádiózás csodálatos világából. Hamar eltelt az egy-egy óra, de két kis csapatunk számára felejthetetlen élményt és egy kis emléket is kaptunk búcsúzóul. Kis csapatunk 3 tagja is készült meglepetéssel, így köszönetképp egy jelnyelven előadott dallal kedveskedtek Dávidnak, mely megkoronázta az együtt töltött időt.

A program után, hogy fokozzuk az élményeket, közös bowlingozásra indultunk a Völgyikúthoz. Játék közben beszélgetéssel, iszogatással telt az idő. Remek hangulatban töltöttük együtt ezt a napot. A „zene íze” és a játék összehoz, ennek jegyében azt hiszem, méltóképp ünnepeltük a Magyar Jelnyelv Napját. Reméljük, jövőre is együtt lehetünk majd, és ilyen tartalmas programmal gazdagodhatunk.

Köszönjük a lehetőséget a Méz Rádiónak, hálásak vagyunk Szekeres Dávidnak, a közvetlen és szívből jövő, élményszerű előadásáért és a szeretetért, amivel fogadott minket.

Köszönjük szépen Vörös Eszter és Szőnyegi Júlia jelnyelvi tolmácsok munkáját.

Köszönet a Völgyikút Rendezvényház munkatársainak a remek hangulatért.

Az esemény a SINOSZ SzÉP program keretéből valósulhatott meg.