2018. június 30-án a SINOSZ Székesfehérvári és Dunaújvárosi Helyi Szervezeteinek tagjai közös kiránduláson vettünk részt.

Délelőtti program gyanánt a dunaújvárosi Magyar Papírmúzeumban tettünk látogatást. Itt megismerhettük a papír történetét – a papír ősi, Távol-Keletről Európába vezető útját; valamint a vízjeltörténet, a papírkészítés, a papírgyártás és papírfeldolgozó ipar rejtelmeibe nyerhettünk betekintést.

Bővebb ismereteket kaptunk a merítősziták, a papírnövények, a rizsmajegyek, a kínai rizspapír, a lélekpénz, a hagyományos és különleges papíralakok világáról. Ismeretséget kötöttünk a magyar papírkészítéssel, a papírmalmok több száz évet átívelő korával, valamint a modern kori papírgyártás papírtermékeit, tárgyait és a mai csomagolástechnika csúcstermékeit – hullámpapírlemez dobozokat, ital-, élelmiszer-, zöldség-gyümölcs-, háztartási vegyiáru-csomagolókat, szobrokat, bútorokat! – nézhettük meg.

A múzeumi tárlatvezetés végső állomásaként a XVIII. századi mintára berendezett papírmerítő műhelybe látogattunk, ahol a vállalkozó kedvű tagjaink kipróbálhatták a papírmerítés tudományát, oly módon, hogy a kiválasztott merítőszitával saját kezűleg meríthettek papírt.

A múzeum látogatása után közel órányi üresjáratunk akadt, sajnos vidéki városokban a hétvégi buszjáratok ritkábban járnak, így a buszmegállóban falatozással, kötetlen beszélgetéssel, az órák sűrű lesegetésével ütöttük el az időt. Ezt az “aprócska” kellemetlenséget leszámítva, kora délután távolsági busz segítségével sikerült visszajutnunk a városba és birtokba vehettük az újonnan megnyílt dunaújvárosi Aquantis Élményfürdőt.

Itt már a tagok a maguk módján pihenték ki a délelőtti múzeumlátogatás utáni fáradalmakat: hol egy sodrómedencében, hol egy vízesésnél, hol egy élménymedencében, nyakzuhannyal felfrissülve.

Külön köszönet Némethné Hortoványi Zsuzsa jelnyelvi tolmács közreműködéséért.

Troppert Zita megyei titkár