A Siketek Sportklub 1912-es megalapításának napját,

június 2-át a magyar siketsport napjává nyilvánította az Országgyűlés.

A 2017. december 12-én egyhangúlag megszavazott határozat emellett a magyar sport több ünnepnapjáról, többek között a parasport napjáról is rendelkezik.

Az Országgyűlés 177 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el azt az ötpárti határozati javaslatot, amely a Magyar Athletikai Club által Budapesten 1875-ben megrendezett első szabadtéri sportverseny évfordulóját, május 6-át a magyar sport napjává, a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Club 1970-ben történt megalakulásának napját, február 22-ét a magyar parasport napjává, a Siketek Sportklub 1912-es alapítását, június 2-át a magyar siketsport napjává, szeptember utolsó péntekét pedig a magyar diáksport napjává nyilvánítja.

“Tapolczai Gergely, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnöke köszönetét fejezte ki, hogy a fogyatékos emberek jogairól és esélyegyenlőségéről szóló törvényhez hasonlóan ez a parlamenti határozat is minden párt támogatását élvezi, s ezt szimbolikusnak nevezte.

Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetemes magyar sport első Európa-bajnoki aranyérmét 1895-ben egy hallássérült korcsolyázó, Földváry Tibor nyerte és azt is kiemelte, hogy a nyári olimpia után az 1912-ben indult Siketlimpia a második legnagyobb múltú nagy nemzetközi sportesemény.”

Részletes híradás az eseményről: