A T.É.M.A. pályázat keretén belül szervezett programként látogattunk el május 25-én a Miskolci Hivatásos Tűzoltó Parancsnokságra, ahol Tóth Attila tűzoltó főfelügyelő fogadott bennünket.

Családias, de igen jó hangulatban telt az idő, amíg a laktanyában voltunk. Attila egy kis bevezetőt tartott a tűzoltóság történetéről és a régi eszközökről is. Kitért arra is, hogy konyhatűznél hogyan, milyen módszerrel oltsunk el egy lángoló serpenyőt, mit ne tegyünk semmiképpen. A megjelent tagok igen kíváncsiak voltak, folyamatosan tették fel kérdéseiket: pl. a múltban hogyan, kikkel, milyen eszközökkel védték a tűztől a lakosságot, a környezetet; hány liter egy tartálykocsi űrtartalma, mennyi időre elég ez; és hol töltik az oxigénpalackot?

Válaszaiból kiderült, hogy

  • régen lovaskocsival hordták a vizet,
  • csak önkéntesek dolgoztak tűzoltóként,
  • 400 m³-es egy tartály, ami kb. 2-3 percre elegendő vízmennyiséget tartalmaz, ezután a tűzcsapról vételezik a vizet az oltáshoz,
  • az oxigénpalackokat pedig Diósgyőrben töltik fel.

A főfelügyelő úr elmondta, hogy mi magunk tehetünk a legtöbbet azért, hogy megakadályozzuk a tüzet vagy a tűz továbbterjedését. A tájékoztató után a járműparkot és az eszközöket néztük meg.

Kipróbálhatták a tagjaink az oxigénmaszkot, felvehették a palackot és a menekítőkámzsát. Bemutatták a hidraulikus feszítő-vágó eszközt, valamint egy légpárnát is, amivel 16 tonnát lehet felemelni és be lehetett ülni egy tűzoltóautóba, a sofőrülés kivételével bárhová. Az eszközök ismertetése, bemutatása után az udvaron megnéztük, ahogy egy tűzoltó a vizsgájára készülve készítette elő a magasból mentő gépjárművet, majd használatba is vette azt.

Mindent egybevetve, egy tartalmas délutánt nyújtott számunkra a tűzoltólaktanya-látogatás.

Köszönjük Tóth Attila tűzoltó főfelügyelő úr segítségét, tájékoztatását és a tagok aktív részvételét.

Béres Ágnes megyei titkár