2018. április 18-án a szenvedélybetegségekről hallhattunk nagyon jó előadást a SINOSZ Csongrád Megyei Szervezetében. Előadónk, Nagy Pál rendőr őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának Ifjúságvédelmi főelőadója, korunk egyik komoly problémájáról beszélt az érdeklődőknek.

Szó volt arról, hogy mit is nevezünk szenvedélybetegségnek, milyen viselkedési szenvedélybetegségek léteznek. Elgondolkodtató grafikonokat láthattunk arról, hogy Európán belül hazánkban mennyire magas a dohányzás következtében a 100 ezer lakosra jutó halálesetek száma. Előadónk beszélt a megelőzés, a jó példa, a közösség fontosságáról is.

Ezek után részletesen kitértünk a drog és kábítószer fogalmára, a legális és illegális szerekre, a leggyakoribb hatóanyagokra, illetve azok veszélyességére, különös tekintettel a gyorsan váltakozó, egyre újabb és újabb, molekulárisan megváltoztatott anyagokra.

Ledöbbentünk, hogy az újonnan kifejlesztett anyagok mennyire gyorsan elterjednek, a rendőrség által lefoglalt szállítmányok hatóanyagairól készült táblázatot látva. Láthattunk táblázatot arról is, hogy milyen lehetséges fázisai vannak egy drogkarriernek.

Sajnos ezek a függőségek fontos társadalmi problémát jelentenek, melynek megelőzésére kiemelt figyelmet kell fordítani. A címben szereplő idézettel zárult előadásunk, melyen érdemes elgondolkodni.

Programunkat a SINOSZ SzÉP programjának keretén belül valósítottuk meg. Köszönettel tartozunk Nagy Pál rendőr őrnagy és Mátrai Gabriella jelnyelvi tolmács munkájáért.