A SINOSZ Dunaújvárosi Helyi Szervezete újabb kirándulást szervez, mely során a Duna-Ipoly Nemzeti Park bemutató területén található

Pál-völgyi-cseppkőbarlangba látogatunk.

A Pál-völgyi-barlangot 1904-ben fedezték fel egy, a Szépvölgyi út mellett található, ma már felhagyott kőfejtőben. Ekkor egy néhány száz méteres, igen szép szakaszt tártak fel belőle, amit hamarosan látogathatóvá is tettek. A kiépített túraútvonal a legjellegzetesebb szakaszokon vezeti végig a látogatót. 
A barlang változatos látnivalót kínál: a jó akusztikájú Színház-teremtől a Meseország cseppkőképződményeiig. Egyes cseppkövek állatokra emlékeztetnek, például elefántra és krokodilra. Legérdekesebb látványosságai a változatos, csillogó kalcitkristályok és kagylólenyomatok, valamint a meseszerű cseppkövek és különleges sziklaalakzatok.
A barlangban egész évben 11°C a hőmérséklet, nyáron ezért érdemes kissé melegebben felöltözni. A kiépített útvonal utcai ruhában megtekinthető. Kényelmes túracipő viselése ajánlott. A barlang némely szakaszán meredek lépcsőkön vezet az út, ezért a látogatás 5 éves kor és 115 cm testmagasság alatt nem engedélyezett!

A kirándulás időpontja: 2019. március 30., szombat

A barlangi túra kezdete: délelőtt 10:15 órakor

Belépődíj: SINOSZ-igazolvánnyal rendelkezők és kísérőik regisztrációs jegy váltásával látogathatják a barlangot, melynek ára 100,-Ft/fő. A túravezetés során a jelnyelvi akadálymentesítés biztosított!

PLAKÁT

Utazás:

 • Dunaújvárosból induló tagoknak:
  • indulás7:25-kor vagy 7:35-kor távolsági busszal Dunaújváros – Dózsa Mozitól, érkezés8:40-kor vagy 8:50-kor Budapest, Népliget autóbusz-pályaudvarra!
  • Onnan a kék, 3-as metróval a Deák Ferenc térig, átszállva a piros, 2-es metróval a Déli pályaudvarra érkezés. Ott találkozunk a Székesfehérvári Helyi Szervezet tagjaival is.
 • Székesfehérvárról induló tagoknak:
  • indulás 8:42-kor vonattal – a vonat pótjegyes! (+150,- Ft), érkezés: 9:29-kor Budapest-Déli pályaudvarra!
 • A budai találkozás után kis sétával és buszozással jutunk el a Pál-völgyi-barlanghoz!

A barlangi túrához és az utazáshoz feltétlen hozd magaddal a SINOSZ tagsági igazolványt!
Költségek: A részvételi díjon felül az utazás, étkezés térítése saját költségre történik!

A kirándulásra előzetes jelentkezés szükséges március 27-ig:

 • a dunaújvárosi helyi elnöknél, Fehér Lászlónénál, a 70/614-4989 telefonszámon, SMS-ben,
 • vagy a megyei titkárnál, Troppert Zitánál a szekesfehervar@sinosz.hu e-mail címen, vagy a 06-70/953-6341-es telefonszámon!