A rác (szerb) kisebbségi kultúrával ismerkedtek meg a Fejér Megyei Szervezet tagjai 2017. október 6-án, a T.É.M.A. program keretében.

Székesfehérváron a XVI. században letelepedett rácok utolsó leszármazottja felajánlotta házát a város részére, aminek következtében az egész utcát Skanzenné nyilvánították, így ma is az eredeti állapotában tekinthetjük meg. A falumúzeumban tett körutunkon megtudtuk, hogy a letelepedett szerbek elsősorban földműveléssel foglalkoztak, de sok kézműves és iparos család lakott itt, akiknek leszármazottai ma is a városban élnek.

A tárlatvezetés során körüljártuk a hagyományos népi épületeket és iparosházat, a Dietrich-kalaposműhelyt, ahol az eszközöket, szerszámokat is megnézhettük.
Az egyik szobában korabeli szaknévsort is láthattunk, melyben böngészve sok ismerős nevet fedezhettünk fel.
Azt már tudtuk, hogy “tisztaszoba” minden házban volt, és nagy tisztesség volt ezekben a szobákban vendégeskedni, de érdekes volt hallani, hogy emellett a szoba mellett helyet kapott az agglegény szobája is, ahol a házasságra várva lakott együtt a családdal a legidősebb fiú is.

Mindenkinek ajánljuk, hogy ha városunkban jár, látogasson el a Palotavárosi Skanzenbe, amely SINOSZ-igazolvánnyal ráadásul ingyenesen megtekinthető, ahogyan a múzeum többi kiállítótere is! Előzetes bejelentkezés szükséges! Információk itt: Palotavárosi Skanzen

Köszönjük a Szent István Király Múzeumnak és Varró Ágnesnek az idegenvezetést, és a SINOSZ Fejér Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkáját!