Régen várt kirándulás valósult meg a Békés Megyei Szervezet tagjai számára dr. Tapolczai Gergely SINOSZ országos elnökségi tag és parlamenti képviselő jóvoltából.

Az éves programtervben már szerepelt az Országház látogatása, így a jelentkezők létszáma a honlapon történő meghirdetés előtt szinte már be is telt.

Pénteken reggel 8 órakor indultunk vonattal a békéscsabai vasútállomásról. Mindenki várakozással telve utazott. Volt olyan tagunk, aki még sohasem járt a Parlamentben, pedig régi álma volt belülről megtekinteni.

Amikor megérkeztünk, a Kossuth-téren a Parlament előtt éppen őrségváltás zajlott, melynek végén az őrökkel készíthettünk közös képeket, akik fegyelmezetten, rezzenéstelen arccal tűrték a fotóáradatot. J

Kis várakozás elteltével a Látogatóközpont aulájából indult el a csoport megtekinteni az Országház legszebb helyiségeit. A látogatás során dr. Tapolczai Gergely vezette végig a csapatot, és Patyus Virág biztosította az akadálymentes kommunikációt.

A díszesen aranyozott XVII. lépcsőházon keresztül jutottunk el a főemeletre, melyről szép kilátás nyílik a Kossuth-térre. Ezt követően a régi Felsőházi üléstermet tekintettük meg, mely ma konferenciák, tanácskozások helyéül szolgál. Itt Gergely megmutatta nekünk, hogy ő hol szokott ülni szavazások, parlamenti ülések alkalmával.

Az üléstermet elhagyva a Felsőházi társalgóba érkeztünk, melynek ékessége Európa legnagyobb kézi csomózású, türkizkék színű szőnyege.

Utunk innen a Díszlépcsőházba vezetett, amely az épület másik ékkövének tartott helyisége.

Az országházi látogatást a Kupolacsarnokban zárta a csoport. Itt őrzik ugyanis 2000. január 1. óta a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, Európa egyik legrégibb koronázási együttesét, amelyre a nap 24 órájában honvéd koronaőrök vigyáznak. Itt sajnos nem készíthettünk fényképeket.

A látogatás végén visszatértünk a Látogatóközpont aulájába, ahol Gergely még pár szót váltott a tagokkal, és elmondta, hogy ha szeretnénk újra megtekinteni a Parlamentet, szóljunk neki, és szívesen körbevezeti a csoportunkat.

parlament_latogatas_20160729 (11)parlament_latogatas_20160729 (12)

Krisánné Simon Tímea, részt vevő tag