A TIT Körösök Vidéki Egyesülete sikeres pályázatának köszönhetően, a NEA támogatásával a SINOSZ Békés Megyei Szervezet tagjai ingyenesen juthattak el a TIT Budapesti Planetáriumba és az Uránia Csillagvizsgálóba.

Különbusszal indult a csoport Békéscsabáról, a SINOSZ elől. Kellemes utunk volt Budapestre, gyorsan el is telt az idő. A Planetáriumba érve először az állandó csillagászati kiállítást tekintettük meg. Volt olyan mérleg is, mellyel megtudhattuk súlyunkat a Holdon vagy akár a Napon “járva”. A Hubble űrtávcső által készített képekben is gyönyörködhettünk. Ezután a kupolás vetítőterembe mentünk, ahol az előadó elmondta, miről fogunk képeket látni, ezt természetesen jelnyelvi tolmács fordította. Teljes sötétség lett és feltekintve a csillagos eget láttuk. Igazán egyedi látvány volt. A vetítés címe a „Fénysugár az Andromédáról” volt.

Innen átmentünk az Uránia Csillagvizsgálóba. Már az odavezető út is igazán szép volt, hiszen ritkán látjuk mi, Békés megyeiek Budapestet esti fényében. Itt „A világűr meghódítása” 3D-s vetítést néztük meg. A vetítés előtt is mondott néhány szót a csillagász, de többször meg is állították a filmet és a csillagász elmondta siket tagjainknak, hogy mit láttak, illetve mit fognak látni. Ilyenkor kérdezni is lehetett. Éltek is tagjaink ezzel a lehetősséggel és sok hasznos információval gazdagodtak a csillagász válaszainak köszönhetően. A legtöbb hallássérült még nem volt 3D-s vetítésen, így ez egy kivételes élmény volt számukra. Igazán látványos volt, amikor szinte testközelből élhettük meg egy rakéta kilövését vagy a műholdak Föld körüli keringését.

Felmentünk a kupolába, hogy a távcsővel megnézhessük a Holdat, de az időjárás sajnos nem volt kegyes hozzánk, borús idő volt.

Az éjszakában hazaindultuk, elfáradva, de feledhetetlen látványokkal telve.

Köszönjük a TIT Körösök Vidéki Egyesületének ezt a kivételes lehetőséget.