Szeretnék beszámolni a budapesti Rendőrmúzeumban tett látogatásunkról, melyen 12 egri taggal közösen vettem részt. A különleges múzeum Rendőrség-történeti és Kriminalisztikai kiállítását is megtekintettük.

A csendőrség, a rendőrség történeti bemutatása nagyon érdekes volt számomra, és úgy gondolom, a résztvevők számára is. Láthattunk betyárvezetőkről leírásokat, szerszámaikat, fegyvereiket, de volt, ahol még koponyadarabot is. Hallhattunk mendemondákat, történeteket az életükről. A csendőrök öltözetének változását, a használati tárgyak, a titulusok helyének bemutatását is szinte magunk előtt láthattuk a XIX. század hajnalától a rendőrségig, napjainkig. Híres bűntények, vagy épp sorozatgyilkosságok újságcikkes bemutatása, kézzel készített, rajzolt képekkel, grafikákkal – mindez nagyon nagy élmény volt. A kriminalisztikai része a kiállításnak 16 éven aluliaknak nem volt látogatható. Később már értettük, hogy miért. Bemutattak sok-sok borzalmas és életet veszélyeztető, vagy épp kioltó tettet a XX. századból. Elég nyomasztó volt látni rekonstruált gyilkosságok maketten keresztüli bemutatását. Nem is ecsetelem tovább. Amikor itthon kérdezték tőlem, hogy milyen volt a rendőrmúzeumi kirándulás, természetesen azt tudtam mondani, hogy nagyon jó volt, jól sikerült, sok érdekes és izgalmas dolgot láttunk. Ha valaki azonban nem a kirándulásra, hanem magára az “érzésre” lett volna kíváncsi és megkérdezte volna, hogy milyen volt a Rendőrmúzeum kiállítása, másképpen fogalmaztam volna. Nyomasztó és mégis lélekemelő volt számomra. Kicsit többek lettünk ezzel a sok borzalommal a hátunk mögött.

Ajánlom azért a kiállítást szeretettel, de csak azoknak, akik eléggé fel vannak töltődve ahhoz, hogy ilyen dolgokat végignézzenek.

A múzeum látogatása mindenkinek ingyenes! További információk: a Rendőrmúzeum honlapján.

Köszönöm a kitartó részvételt a tagoknak és a tolmácsszolgálatnak a “nem kispályás” jelnyelvi tolmácsolást.
Domboróczki Tamásné megyei titkár