A 2016. május 26-29-én Kaposváron, a Sétálóutcán megrendezett Rippl-Rónai Fesztiválon mi, a Somogy Megyei Szervezet is már negyedik alkalommal vettünk részt. Az első és utolsó napon voltunk jelen, igénybe véve a lehetőséget, hogy a halló társadalom felé bemutatót tartsunk rólunk, a SINOSZ-ról, a hallássérültekről.

Idén kevesebb önkéntes vállalt feladatot, mint tavaly, akik segítettek nekünk a szervezésben, lebonyolításban. Az önkéntesek közül többen voltak jelnyelvet tanuló gyógypedagógus-hallgatók, mint SINOSZ-tagok. Az új önkénteseknek biztosítottunk SINOSZ feliratú pólókat.

A SINOSZ-sátorban többféle párhuzamos programot kínáltunk: a SINOSZ mint érdekvédelmi szervezet, ill. a jelnyelvhasználat bemutatása, kipróbálási lehetősége, gyermekeknek a SINOSZ-ról szóló rajzok színezése, „szeretlek” logó készítése, hallássérültekkel kapcsolatos totó kitöltése és a tévhitek megbeszélése, valamint a jelnyelvi tolmácsszolgálat bemutatása.

A két nap alatt az érdeklődők leginkább, folyamatosan a jelnyelv iránt érdeklődtek, belekóstoltak a jelnyelv világába, amelyet jelnyelvi játékokkal mutattunk be. A sátrunk előtt siketek is voltak, jeleltek. Élő példa volt.

Önkéntesek nélkül nem lett volna sikeres a részvételünk, külön szeretném megköszönni az önkéntesek és a jelnyelvi tolmács munkáját.

A többit meséljék el a képek!

Szalkai Iván, a megyei szervezet titkára