Ne dőljön be, csalás! A SINOSZ a hallássérült személyek nevében történő közterületi kéregetésre és adománygyűjtési csalásokra hívja fel a figyelmet.

Országszerte terjed, hogy magukat hallássérültnek kiadó, gyakran külföldi személyek követnek el közterületen anyagi haszonszerzést szolgáló csalásokat. Ezzel a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, ill. a siket és nagyothalló emberek társadalmi megítélését negatívan befolyásolják.

Két jellemző módszer:

  1. Kéregetés: magukat hallássérültnek, siketnek valló személyek vonatokon, vendéglátóhelyeken engedély nélkül árusítanak kis értékű ajándéktárgyakat.
  2. Szervezeti adománygyűjtő akció látszatát keltő közterületi pénzgyűjtés: csalók fogyatékosságügyi szervezetek, pl. Szövetségünk nevében végeznek gyűjtőakciót bevásárlóközpontokban, áruházakban és azok parkolóiban.

A SINOSZ nem folytat közterületi adománygyűjtő tevékenységet: sem munkatársait, sem tagjait, sem önkénteseket nem bíz meg ilyen feladattal, ezért határozottan elhatárolódunk ezektől az esetektől.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége kiemelt célja, hogy a siket és nagyothalló emberek a társadalom aktív tagjai legyenek. Szövetségünk azért dolgozik, hogy önállóan, munkából, a társadalom megbecsülése mellett alapítsanak családot, érjenek el sikereket az élet minden területén, az oktatástól kezdve a munkavállaláson át az aktív nyugdíjas életig. Sem az ajándéktárgyak árulása, sem az adománygyűjtés nem elfogadható számunkra.

Teljes tájékoztatás: A SINOSZ állásfoglalása • Jelnyelvi változatban: VIDEÓ