Az idén újra együtt ünnepeltük a közelgő siketek világnapját a SINOSZ Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetében.
A kerthelyiségben megrendezett programunknak kedvezett a időjárás, és sokan ellátogattak hozzánk, hogy együtt töltsük el azt a kellemes szombat délutánt 2020. szeptember 19-én. Nagyon érdekes programokkal készültünk a tagoknak és érdeklődőknek.

Pályi Ferencné elnök köszöntötte a résztvevőket, majd tájékoztatást kaptak a jelenlevők a rájuk vonatkozó jelenlegi járványügyi szabályokról és az előírások kötelező betartására kértük Őket.

Elkezdődtek a programok, elsőként Tüski István híres siket emberekről mesélt*. Megismerhettük Marlee Matlin siket, Oscar-díjas színésznőt, Heather Whitestone-t, aki az első hallássérült szépségkirálynő volt, Baez Macy-t, egy hip-hop együttes súlyos hallássérült tagját, akinek az álma, hogy profi táncos legyen, megemlítette Cházár András munkásságát is (igaz ő nem volt siket, de a nevéhez fűződik az első hazai siketiskola, a Váczi Királyi Magyar Siketnéma Intézet megnyitása), bemutatta a politikai életből jól ismert dr. Tapolczai Gergely siket politikust, volt SINOSZ  igazgatót, aki a kormánypárti frakcióban elsősorban a fogyatékosságügyet képviseli, és dr. Kósa Ádámot, aki Magyarország első siket ügyvédje volt, 2009 óta politikus, európai parlamenti képviselő, jelenleg is a SINOSZ elnöke.

Pályi Ferencné a megyében élő siket költő, Dudás Sándor: A nagy csendről című versét adta elő jelnyelven. Zsuzsika előadása nagy sikert aratott. (A vers elolvasható beszámolónk végén.)

Szatmári Vendel a siketségről, a siket kultúráról és a hallássérültekről beszélt. Betekintést adott abba, hogy a siket emberek hogyan töltik a szabadidejüket, hogyan sportolnak, hogyan folyik az oktatásuk, megismerhettük a siket emberek természetes nyelvének, gyakran anyanyelvének, a jelnyelvnek  a főbb jellemzőit, és végül elmondta, hogy kik a nagyothalló személyek, melyek a hallássérülésük főbb típusai, és a kommunikációs lehetőségeikről is beszélt.

Pályi Ferencné, Szatmári Vendel és Kissné Borbás Henriett megyei titkár a szolnoki születésű Molnár Ferenc Caramel Szállok a dallal című számát adták elő jelnyelven.

A programunkat egy 12 kérdésből álló kvízjátékkal folytattuk, ahol minden, a játékban részt vevőnek apró, jelképes ajándékkal kedveskedtünk, a legtöbb helyes választ adók pedig plusz jutalmat kaptak.

Napnyugtáig tartó kötetlen beszélgetéssel zártuk az idei Siketek Világnapja ünnepségünket. A résztvevők nagyon jól érezték magukat és már a soron következő előadásról érdeklődtek.

Köszönjük a megyei elnökség és Kosik Mária jelnyelvi tolmács munkáját.

Programunk a SzÉP keretein belül valósult meg.


* További híres hallássérült, siket és nagyothalló emberekről is olvashattok érdekességeket SINOSZ Hangforrás honlapunkon:


Dudás Sándor: A nagy csendről

A csendről kellene beszélni.
Arról a csendről, amely nem kezdődik
és nem ér véget.

Benne a Nap parányi rész,
rendszere, fénye,
keletkezése, pusztulása.

Benne ez a vers,
és minden megírt, megírandó,
elveszett, elszállt vers.
A költészet teljessége.

Az ilyen csendben
mit számít élet és halál?

Értelmen túl virágzó titkok:
Mindenség bokra,
semmi ága.

Benne van minden egyes ember,
minden egyes fa,
minden egyes fűszál.

Mennyi minden,
amit soha nem vettünk,
és soha nem fogunk észre venni.

Hangok, zenék összessége,
tengerek zúgása,
atomok robbanása,
madarak és angyalok
sokmilliárd szárnycsapása.

Nyelvre nem lelt szavak,
megszületni készülők, kihaltak.
Jelképek, jelek.

Mind nem hallom,
nem hallod,
nem hallja,
de van,
benne kavarog a világban.

Mindenség egyik eszköze, Ember,
a lét
fojtó, kavargó teljességében
érted ezt a csendet?