Ózd város részéről Szaka Attila, a program főszervezője kért fel bennünket, hogy jelenlétünkkel színesítsük a III. Ózdi Extrém Sportnap rendezvényt. Természetesen azonnal igent mondtunk és nagyon örültünk a megkeresésnek.

A program 2015. augusztus 21-én 14 órakor kezdődött. Színes, sportos és igazán extrém programokkal. A teljesség igénye nélkül: a helyszínen ki lehetett próbálni a tereprollert, lézerharcot, canopy-t, segway-t stb.; emellett volt kézműves sarok, és zenei fesztivál.

Egészségügyi szűrésre is volt lehetőség, az Egészségfejlesztési Iroda (EFI-Ózd) segítségével: vércukorszint ellenőrzése, vérnyomásmérés, testtömeg index (BMI)-számítás, valamint ezek mellett még hasznos tanácsokkal is ellátták a kilátogatókat.

A helyszínen a fogyatékossággal élő résztvevőket egy ún. „JEL-KÉP ZÓNA” várta.

Itt kapott helyet a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége Ózd Helyi Szervezete, a Mozgáskorlátozottak Ózd Helyi Szervezete, valamint a Vakok és Gyengénlátók Ózd Helyi Szervezete. Itt, a Jel-kép zónában lehetett kipróbálni, hogy milyen például, ha valaki elveszíti a látását.

  • egy berendezett akadálypályán kellett végigmenni egy fehér bottal, persze a szemünk eltakarásával.
  • kerekesszék segítségével ki lehetett próbálni a mozgásában korlátozott személy “bőrébe bújva”, hogy milyen a kerekesszékkel való közlekedés. Meghívást kapott Gergely István, aki a Mozgáskorlátozottak B.-A.-Z. Megyei Egyesületétől jött és beszélt magáról, hogy milyen kerekesszékesként sportolni. István úszik, az úszásban vannak országos eredményei. Kerekesszékes kosárlabdázik, tagja a válogatottnak, evezésben is kipróbálta magát, de jelenleg leginkább a vívásra koncentrál, amellett hogy heti 4-5 alkalommal úszik, heti rendszerességgel edzenek kosárlabdában is. Vívásban pedig a cél, hogy Rióban jelen lehessen.
  • számunkra remek lehetőség volt bemutatni a KONTAKT Tolmácsszolgálatot is, és népszerűsíthettük a jelnyelvet.
  • A program főszervezőjét is bevontuk, aki velünk jelelte az egyik népszerű népdalt, a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetűt. Így közben építhettünk közösséget, kapcsolatot is egymással és a helyszínre kilátogatókkal.

Nagyon jól éreztük magunkat, és nagyon örültünk, hogy a városunk vezetői és a program szervezői gondolnak és számítanak ránk.

A helyszínen volt lehetőségünk találkozni ED-del, a lila “állatkával”, aki az egyik programtámogató jelképe.

Oláh Krisztián – megyei elnökségi tag