45 éves a SINOSZ Zala Megyei Szervezete – rövid történeti áttekintés

1971-ben alakult meg a szervezet Zalaegerszegen, és 1973-ban kaptak lehetőséget a megyei tanácstól, hogy összejöveteleket szervezzenek. Ekkor a megyétől kapott 1 millió forintból és az országos szövetségtől származó 500 ezer forintból, illetve a megyei szervezet tartalékaiból, sok-sok társadalmi munkával bővíthették a Kosztolányi utca 23. szám alatt lévő öregek napközi otthonát, amelyet a siketek szervezetének tagjai is látogathattak. Így épült meg a közel 60 m²-es klubhelyiség, irodahelyiség, melyhez mellékhelyiségek is kapcsolódnak.

Jelenleg közel 350 tagja van a megyei szervezetnek, ebből 80 fő a Nagykanizsai Helyi Szervezetünk tagja.

Mi is elmondhatjuk, mint bármely fogyatékosságügyi szervezet, hogy szervezetünkben az átlagéletkor igen magas. Az ifjúság programjainkba történő bevonását folyamatosan próbáljuk elérni, kisebb-nagyobb sikerrel.

A SINOSZ Zala Megyei Szervezetének első megyei elnöke Bölecz Tibor volt. Ezek után sok évig Tanainé Fodor Ágnes intézte a megyei ügyeket. 2014 januárja óta Horváth István a megyei elnök.

Az 1990-es években beindult az alap- és középfokú jelnyelvi képzés, melynek révén nemcsak a hallássérültek tanulhatták meg a magyar jelnyelvet. A képzési rendszerünk az utóbbi években megújult: az akkreditációval immár a XXI. századi követelményeknek megfelelő jelnyelvi képzések folynak Zalaegerszegen is.

A szervezet jogi ügyekben is segíti a hallássérülteket, ingyenes jogsegélyszolgálatot tart fenn tagjainak.

2004-ben megalakult a SINOSZ Zala Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálata, ahol immár 2 jelnyelvi tolmács, Jónás Zsófia szakmai vezető és Takács Róbertné jelnyelvi tolmács segíti a hallássérültek önálló életvitelét.

Érzékenyítő foglalkozásokat tartunk iskolásoknak, óvodásoknak. Elmondhatjuk, hogy a városi rendezvényeken is mindig megjelenünk érzékenyítő standdal, ahol szervezetünket és a jelnyelvet mutatjuk be a halló társadalomnak.

Tagjaink minden második csütörtökön, a klubdélutánokon találkoznak egymással, ahol ismeretterjesztő, egészségügyi, bűnmegelőzési, önvédelmi előadásokon gazdagíthatják ismereteiket.

Így zajlott a jubileumi ünnepségünk

A 45 éves évfordulót Horváth István megyei elnök nyitotta meg; a történelmi visszatekintő után a zenéé volt a főszerep. Debrei Zsuzsanna és Hertelendy Attila csodálatos énekükkel varázsolták el tagjainkat. A dalokat jelnyelvi tolmácsok akadálymentesítették.

Köpör István, a Zalaegerszegi Helyi Szervezet elnöke által készített kerámiákkal köszöntöttük idős tagjainkat.

Ezúton is szeretném köszönteni a 45 éve vagy annál régebb óta SINOSZ-tagokat:

 • Bölecz Tibor – 62 éve tag, alapító
 • Bölecz Tiborné – 54 éve tag
 • Paksa Lászlóné – 46 éve tag
 • Kovács Éva – 51 éve tag
 • Fuisz Tibor – 52 éve tag
 • Németh Lászlóné – 52 éve tag
 • Jónás József – 46 éve tag
 • Szabó Imre – 46 éve tag
 • Szabó Imréné – 46 éve tag
 • Tóth Dezsőné – 46 éve tag
 • Tóth Béláné – 46 éve tag
 • Csizmadia Ervinné – 47 éve tag
 • Szabó László – 47 éve tag
 • Csizmadia Ervin – 51 éve tag
 • Búza Jenő József – 54 éve tag

Váradi Zsuzsanna Odó nevű, hallássérülteket segítő kutyáját mutatta be a rendezvényen. A sok feltett kérdésre rutinosan válaszolt és egy kis bemutatóval érzékeltette, hogy viselkedik Odó, mikor dolgozik. Köszönjük nekik az érdekes előadást.

A SINOSZ Zala Megyei Szervezete megalapításának 45. évfordulóján  a zalaegerszegi önkormányzatot Sümegi László képviselte. Köszönjük, hogy jelenlétével megtisztelte az ünnepünk.

Köpör István és édesanyja készítette a csodálatos tortát. Köszönjük az egész közösség nevében.

A régi fényképek vetítése nagy sikert aratott. A beszélgetés, emlékezés közben a gyönyörű torta is elfogyott.

A rendezvényen vetített fotókat itt is megnézhetitek: EMLÉKEINK KÉPEKBEN.