2016. szeptember 15-én tagjaink a segítségnyújtás, segítségadás, sürgősségi ellátás témaköreiben bővíthették ismereteiket a SINOSZ T.É.M.A. projektjének keretében.

Nagyon fontos tennivalókról  és tudnivalókról beszélt előadónk és egyben tagtársunk, Szakácsné Farkas Katalin.

A legfontosabb dolgok, amiket mindenkinek illik tudni és megtenni, következzenek most itt:

A hallássérülés megakadályozhatja, hogy elmondjuk, mi a problémánk és segítséget kérjünk, ha bajba kerülünk, mert rosszul lettünk vagy kórházba kell mennünk, balesetet szenvedtünk. Ez persze mindenkivel előfordulhat, de magunkon is segítünk azzal, ha néhány fontos dolgot betartunk.

Biztosan mi is gyakran elmegyünk otthonról, akár csak a szomszédba, de sok minden történhet velünk otthon is: nagyon fontos, hogy néhány információt megadjunk magunkról annak, aki segíteni próbál rajtunk. Legyen egy kis papírra felírva, hogy milyen gyógyszert szedünk, mire vagyunk allergiásak, cukorbetegek vagyunk-e, valamint az elérhetősége egy közeli hozzátartozónknak. Vigyük azt mindig magunkkal, vagy otthon is tartsuk mindig az irataink közelében.

És ha már megtörtént a baj, hová is forduljunk?

Álltunk már sorba sürgősségi osztályon? Tapasztalhatjuk, sokan oda fordulnak segítségért és ezért sokat is kell várnunk. Biztosan ellátnak bennünket, de azért nem árt tudni, mikor is fordulhatunk hozzájuk és nem a háziorvosunkhoz vagy az ügyeletes orvoshoz.

Háztartási, közúti balesetet szenvedünk; olyan esések esetén, amit orvosnak is látnia kell, pláne ha nagy felületű lilás elszíneződéssel jár együtt; feltétlen akkor menjünk, amikor ezt megtörtént, ne halogassuk felkeresni az orvost. Érhetnek gépek okozta balesetek bennünket; megharaphatnak állatok bennünket; forrázás, fagyás esetén;  hirtelen mozdulatok okozta komoly mozgásképtelenség vagy – korlátozottság esetén.

Persze próbálnak segíteni akkor is, ha kullancsot találunk magunkon vagy benő a körmünk, esetleg fekélyes a lábunk stb.,  de ezek azok az esetek, amikor a háziorvosnál, ügyeleten vagy szakrendelésen sokkal hamarabb sorra kerülünk és az orvosoknak is sokkal több eszköz: kötszer, gyógyszer, speciális eszközök, gépek állnak a rendelkezésükre, hogy segítsenek rajtunk.

Az előadás végén sok kérdésünkre választ kaptunk. Köszönjük a tolmácsszolgálatnak és előadónknak is, hogy ismereteinket ezen a téren is tovább gyarapíthattuk!