A Gyulai Helyi Szervezet meghívta a Békés megyei tagokat, hogy töltsenek együtt egy kellemes napot a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban és parkjában.

A kastélyt 1882. július 19-én szentelték fel, 1945-től 2011-ig iskola működött az épületben, 2011-ben az iskola Gyulára költözött, és így 2012-ben megkezdődött a kastély teljes körű felújítása, amely azóta is folyamatosan tart, ezért nem tudtunk végigmenni a kastélyon. Bízunk benne, hogy minél több támogatást kapnak a teljes felújításhoz.

A kastélyban érdekes dolgokat fedeztünk fel, mint például az eredeti könyveket, amik több száz évesek. Ami még érdekesebb volt, az egy asztal, amit a park egyik tönkrement és kivágott fájából készítettek. Volt kis olvasószoba, öltöző, s nem utolsó sorban csigalépcsőn felmentünk a toronykilátóba, ahol csodálatos látvány fogadott, jól látható volt a gyönyörű park.

A toronykilátó után lementünk a büfébe, ahol a tagok fagyiztak, ettek, pihentek. Ezután tettünk egy jó nagy kört a parkban, sokféle növényt és állatot láttunk, s nem utolsó sorban egy esküvő fotózását is meglestük. Volt egy érdekes fatörzs, ami több száz éves és a megye egyik legvastagabb törzse.

Tudtátok, hogy az 1870-es években Wenckheim Krisztina Annamária Regina grófnő a váczi siketek intézetének is 4 ezer forint alapítványt adományozott? Jó tudni erről! A Vasárnapi Újság 1893. évi 37. számának 614. oldalán erről is olvashattok, ide kattintva: VASÁRNAPI ÚJSÁG*.

Végül, hazaindulás előtt találkoztunk egy futó mókussal és megnéztük a lovakat is. Mire hazaértünk, elkezdett esni az eső! Húúú, micsoda szerencsénk volt, hisz végig a legjobb időjárást fogtuk ki, reggeltől délutánig!

Aki még nem járt itt, annak ajánlom, nézze meg, vagy majd újra szervezünk pár év múlva ide kastélylátogatást, hátha már többet láthatunk a Wenckheim család örökségének többi részéből is. A kastélyról és a Wenckheim családról sok-sok fotót találtok és érdekességeket olvashattok itt: Szabadkígyósi Wenckheim-kastély!*

Köszönöm, hogy velünk voltatok azon a szép napon!

Mészáros Eszter

a Gyulai Helyi Szervezet ügyintézője

*A szerkesztő megjegyzései.