2019. július 20-án Budapestre kirándult a SINOSZ Somogy Megyei Szervezete 13 fővel.

Az úti cél a Szamos Csokoládé Múzeum volt, ahol szemünk-szánk tátva maradt a csodálkozástól. Érkezésünkkor, a cukrászdába érve már finom illatok csapták meg az orrunkat. A Kossuth téri cukrászda emeletén található a csokoládé múzeum, illetve az ajándékbolt, ahol rengeteg termék közül lehet választani. Az érkezőket két részre osztották a hely szűkössége miatt, így az egyik csoport a kakaóról szóló feliratos filmet nézte meg, míg a másik csoport a múzeumba indult. Miután az első csoport végzett a múzeumi túrával, cseréltünk.

A múzeumban rengeteg gyönyörű és régi porcelán, csokoládés doboz és csokoládé forma volt látható. De többek közt láthattuk a Szamos jelképét, “A szép csokoládés lányt, ami marcipánból készült, illetve a koronázási ékszekereket és a Parlament miniatűr mását is, amik szintén ehetőek. A túra talán mindenki által legkedveltebb pontja a csokoládédíszítés volt. Itt Haraszti András, a Szamos csokoládémestere külön a résztvevőknek öntött táblás csokoládékat, amit mandulával, aszalt málnával, meggyel és fahéjjal lehetett díszíteni. Ezeket a táblás csokoládékat később díszcsomagolásban hozhattuk el. A túra során megkóstolhattuk a kakaóbabot, a marcipánt és különféle csokoládékat.

A túra után lehetőségünk volt vásárolni a különféle csokoládék közül, majd délután szabadprogram keretében sétáltunk a Duna-parton és megtekintettük a “Cipők a Duna-parton” nevű emlékművet is, ami a budapesti holokausztnak állít emléket. Ezután sétáltunk még egy kicsit és megebédeltünk, majd fáradtan, de élményekkel gazdagodva indultunk haza.

Csire Mónika megyei titkár