2018. május 3-án a Csongrád Megyei Szervezettől a Klúg Péter Iskola diákjaival közösen az Országos Mentőszolgálat Szegedi Mentőállomására látogattunk a SINOSZ SzÉP programjának részeként.

Az idén 70 éves Országos Mentőszolgálatról nagyon sok mindent megtudhattunk: a hívások hova futnak be, hogyan dolgoznak a mentésirányítók. Láthattuk őket munka közben is, hiszen a programunk alatt sem állt meg a munka a szervezetnél. Megismerkedhettünk a mentősök életünket megmentő munkájával, eszközeikkel, felszerelésükkel, illetve kipróbálhattuk, milyen lehet cipelni a 30 kilogrammos felszerelést, amit egy beteghez fel kell vinni akár az ötödik emeletre is. A gyerekek alig várták, hogy egy igazi mentőautóba beszállhassanak, lelkesen sorakoztak, hogy kipróbálhassák, milyen egy hordágyon feküdni. A felnőtteket elsősorban az újraélesztés érdekelte, a gyakorlati bemutatást követően pedig elsajátíthattuk a technikáját is a gyakorlóbábun.

Rengeteg kérdésük volt résztvevőinknek, a mentőszolgálat munkatársai pedig hősiesen állták a kérdések özönét: hívószámokról, mentőhelikopterről, defibrillátorról, a bemutatott eszközökről, újraélesztésről, a „mindentudó” szimulátor báburól, illetve arról is, hogy a mentősök hogyan dolgozzák fel a munkájukkal járó tragédiákat.

Nagyon hasznos bemutató előadás volt, hiszen bármikor előfordulhat velünk egy váratlan esemény. Megtudhattuk, hogy a szakszerű segítség megérkezéséig mi, hétköznapi emberek hogyan segíthetünk embertársainkon. Ha tudjuk, mit kell tennünk kritikus helyzetben, mi is egy kicsit hősökké válhatunk.

Köszönettel tartozunk a program megvalósulásáért Nyeste Zsolt állomásvezető mentőtisztnek, illetve közreműködő munkatársainak, Mulati Árpádnak és Bujdosó Ádámnak. A kommunikációs akadálymentesítésért köszönet illeti Mátrai Gabriella jelnyelvi tolmács munkáját.

KLÚG PÉTER ISKOLA KÉPEI

CSONGRÁD MEGYEI SZERVEZET KÉPEI

Hasznos tudnivalók, jelnyelven is megnézhetitek: Segélykérés SMS-ben