2018 szeptember és október hónapjaiban valósítottuk meg Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Fogyatékosügyi támogatási keretének köszönhetően a Szeged-alsóvárosi Napsugaras Tájházban idén is meghirdetett kreatív foglalkozásainkat.

A négy alkalomból álló programsorozatot régi mesterségek témakörében szerveztük, és egy-egy alkalom során a nemezelés, a kosárfonás, az övszövés és a famennyezet-készítés technikájával ismerkedhettünk meg. Kulik Melinda, a Napsugaras Tájház vezetője tartott egy rövid bevezetőt minden foglalkozás elején, elmagyarázta a tudnivalókat és bemutatta az alapanyagokat, majd a megmunkálás folyamatát a gyakorlat során sajátíthattuk el.

Elsősorban a Klúg Péter Iskola más-más korosztályba tartozó diákjai vettek részt a programjainkon, így ennek figyelembe vételével állítottuk össze a témához tartozó, különböző nehézségi szintű eljárásokat. Az együtt töltött kreatív alkotó délutánjainkat nemcsak a kicsik, hanem a kamaszok és a felnőttek is egyaránt élvezték, és büszkén vitték haza saját alkotásaikat.

Köszönjük a Csongrád Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársai, Vörös Krisztina és Vörös Zsolt kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködését! Köszönet illeti a 2017-ben az ’Év tájházvezetője’ díjjal kitüntetett Kulik Melinda történész-néprajzkutató munkáját, reméljük, hogy jövőre is lesz lehetőségünk együtt kézműveskedni!

AZ ÖSSZES KÉP IDE KATTINTVA LÁTHATÓ

Nagy Éva Mária