2019. október 30-án került sor városismereti programsorozatunk következő állomására, melyen ezúttal a a szegedi Dóm tér árkádjai alatt található Nemzeti Emlékcsarnok* szobrairól tudhattunk meg érdekességeket.
Egy séta alkalmával lehetetlen a Panteonban található összes szoborról mesélni, így idegenvezetőnk Szegedhez fűződő nagyjaink, híres emberek tevékenységeiről, érdemeiről, illetve a róluk mintázott szobrok történetéről beszélt nekünk elsősorban. A történetek mellett ezúttal sem maradhattak el a csodaszép versek sem.

“A szegedi Nemzeti Emlékcsarnok megalkotása gróf Klebelsberg Kunó (1875–1932) kultuszminiszter nevéhez fűződik. Ebben a városban látta meg azokat az adottságokat, amelyek révén mára a Dél-Alföld kulturális központjává válhatott Szeged. Az egyetemi építkezésekkel, a korszak legjelesebb professzorainak Szegedre csábításával, a biológiai és a mezőgazdasági kutatóintézetek megalapításával, a nagyváros szellemi és kulturális erőforrásainak megteremtésével máig hatóan alapozta meg a nagyváros életképességét… a téren a Dóm, a püspöki palota és papi szeminárium, valamint az egyetemi intézetek kutató laboratóriumait befogadó épületszárnyak révén csupa olyan tevékenység lelt itt otthonra, ami nem érintkezik a szokásos városi köznapi életvitellel, hanem a vallási, közéleti reprezentációt szolgálja. Méltó volt ez a tér arra, hogy 1930-ban itt kapjon helyet a magyar történelem leghíresebb száz magyar alkotó elméjének tiszteletére alapított Nemzeti Emlékcsarnok, ismertebb nevén a szegedi Panteon.* A szoborcsarnok létesítése vonzó látványosságként alkalmasnak látszott arra, hogy bekapcsolja a teret a városi élet körforgásába. Több, más indok mellett ez a prózainak tűnő körülmény is segítette életre hívni a panteont és röviddel ezután a tér tágassága kínálta lehetőségek kihasználására a szabadtéri színházi játékokat, az egyházi és egyetemi ceremoniális eseményeket, s napjainkban a különféle civil rendezvényeket.” (forrás: SULINET Hírmagazin: A Nemzeti Emlékcsarnok alapítása >>Tovább a teljes ismertetőhöz

A séta végeztével a szervezet klubhelyiségében folytattuk a délutánunkat. Forró teával felmelegedve vetítéssel egybekötött kvízjátékon vehettünk részt, játékos formában tehettük próbára, mire is emlékszünk a korábban elhangzott történetekből, versekből. Nagyon ügyesek voltak a résztvevők, gratulálunk mindenkinek.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg. Köszönettel tartozunk Tasnádiné Zsike idegenvezetőnknek és Vörös Krisztina jelnyelvi tolmácsnak a programon való közreműködéséért.

Nagy Éva Mária

*forrás: Szeged város honlapja