2019. május 2-án a SINOSZ Csongrád megyei tagjaival a szegedi Városházára látogattunk. Mostani látogatásunk az első alkalom volt, mely dr. Martonosi Éva, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata jegyzőjének jóvoltából valósulhatott meg.

Tóth Eszter turisztikai ügyintéző vezetésével a dísztermet, illetve a díszterem két oldalán található két kisebb termet és a karzatot, illetve a csodálatos díszüveg ablakokat tekinthettük meg. A díszteremben helyet foglalva az épület történetéről, a felújításban közreműködő döntéshozók személyéről, a festményekről, díszítőelemként használt szimbólumokról és Szeged címeréről hallhattunk ismertetőt. Megtudhattuk, hogy az épület műemlék volta miatt milyen átalakításokat, felújításokat végezhettek, és milyen további tervek vannak a jövőben.

2019-ben két fontos évfordulóra emlékezik Szeged városa:

  • háromszáz éve nyerte vissza szabad városi rangját,
  • és száznegyven éve pusztította el a települést szinte teljes egészében a Tisza.

A kisebb termek egyike a nagy szegedi árvíz emlékére van berendezve, míg a másik Szeged eddigi polgármestereinek állít emléket.

Nagy élményt jelentett a díszterem szépsége, és látogatásunk alkalmával egy fénykép erejéig elfoglalhattuk a polgármester úr díszteremben lévő székét is.

Mostani látogatásunk során nem volt alkalmunk bejárni minden részét az épületnek, hiszen hivatali nyitvatartás alatt az épületben munka folyik. Ezért a Szeged Napja alkalmából tartandó nyílt napon, május 21-én lehetőségünk lesz egy újabb látogatásra, melyre várjuk az érdeklődőket.
Előreláthatólag a Kulturális Örökség Napja alkalmából, szeptemberben lehet majd felmenni a Városháza tornyába, reméljük, hogy újabb élményekkel gazdagodhatunk!

Köszönjük a látogatás lehetőségét, illetve az idegenvezetést az Önkormányzat munkatársainak. Köszönettel tartozunk Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködéséért a program során.

Nagy Éva Mária

AZ ÖSSZES KÉP MEGTEKINTHETŐ IDE KATTINTVA