2019. november 30-án a Somogy Megyei Szervezet tagjai Budapestre látogattak, hogy megtekintsék a Tutanhamon Rejtélye és Kincsei kiállítást.

Az úti cél a Tutanhamon-kiállítás volt, ahol szemünk-szánk tátva maradt a csodálkozástól. A hideg idő ellenére szép számmal vettek részt a tagok a kiránduláson. Érkezésünkkor a kabátokat és a táskákat egy zárható szekrénybe tudtuk elhelyezni, hiszen a kiállításra nem lehetett bevinni azokat. Szintén a látogatásunk elején elmondták, hogy csak vaku nélkül lehet fényképezni. A kiállítás több tájékoztatóval és egy rövid filmmel kezdődött, ami bemutatta, Tutanhamon uralkodásának idején milyen is volt Egyiptom.

Olvastunk a régészcsoport munkájáról is, akik felfedezték a sírt. A csoport vezetője Howard Carter volt, akit egy tehetős angol nemes látott el anyagilag. Épp’ mielőtt a költségek túl nagyra nőttek volna és beszüntették volna az ásatásokat, az egyik munkás talált egy lépcsőt, ami végül a fáraó sírkamrájához vezetett le. A tájékoztatóból az is kiderült, hogy habár korábban betörtek a sírkamrába, a régiségek nagy része érintetlen maradt. A sírkamra megtalálása azért is volt ekkora szenzáció, mert ez az egyetlen teljes épségben megmaradt fáraósír.

A kisfilm vetítése közben nem volt könnyű dolga a jelnyelvi tolmácsoknak, hiszen a terem teljesen sötét volt és egy audioguide eszközön keresztül lehetett hallgatni a filmet. De nagyon ügyesen megoldották, így a hallássérült tagok részére megvalósult az akadálymentesítés a körülmények ellenére.

A vetítés után nézhettük meg a kiállított tárgyakat, olyan elhelyezkedésben, ahogyan azokat a sírkamrában megtalálták. Az elején olyan érzésünk volt, mintha egy raktárba léptünk volna be, hiszen több tárgy is egymásra volt helyezve. Ahogy haladtunk egyre beljebb, egyre több és egyre szebb tárgyakat láthattunk. Ezek mellett lehetett látni az ásatáson készült képeket is. Ahogy haladtunk, láttuk, hogy a kiállítás milyen csoda szép. Rengeteg kisebb szobrot, sőt a fáraó ékszereit is megtekinthettük, illetve olyan kegyeleti tárgyakat, amiket a fáraóval együtt temettek el. A leghíresebb régiség, amit a sírkamrából hoztak a felszínre, talán a fáraó arany maszkja volt, amit szintén meglehetett tekinteni, ahogy a szarkofágokat is. A külső szarkofág hatalmas volt és igazán szép, de a belső szarkofágok is gyönyörűek voltak. A kiállításon azt is megtudhattuk, hogy a fáraó múmiája, amit már többször is különféle vizsgálatoknak vetettek alá, még mindig a sírkamrában van. A kiállításon bemutatták a fáraó trónszékét és szekerét is. A kiállított tárgyak mindegyike gyönyörűen és aprólékosan volt díszítve, ami bemutatja az évezredekkel ezelőtti civilizáció precizitását. Ezek az aprólékos megmunkálások láthatóak a képeken is.

A kiállítás megtekintése után lehetőségünk volt az ajándékboltban vásárolni, ahol rengeteg mindenből választhattunk. Lehetett különféle nyakláncokat, pólókat, tollakat, kulcstartókat, hűtőmágneseket, érméket és szobrokat is vásárolni. Ugyan hideg volt és korán kelt a csoport, de mindenki szerint megérte a kiállítást meglátogatni, hiszen rengeteg élménnyel gazdagodtunk.

Érkezésünkkor szembesültünk a nagy tömeggel, de ennek ellenére is megérte a kiállítást meglátogatni. Szeretnék köszönetet mondani Radányi-Kiss Katalin és Süli Viktória jelnyelvi tolmácsoknak a kommunikációs akadálymentesítésért.

Csire Mónika megyei titkár