2015. október 06-án a SINOSZ T.É.M.A. pályázata keretében látogatást tettünk a veszprémi mentőállomáson.

Nagy figyelem kísérte az előadót, aki érdekes és kevesek számára ismert információkat osztott meg velünk. Bepillanthattunk a Mentőszolgálat mindennapi életébe, megnézhettük két mentőautó felszereltségét és a hitelesség megtartása érdekében a merészebb jelentkezők egy vérnyomásmérés erejéig még a mentőbe is beszállhattak.

Megtudtuk, hogy a koraszülött-mentő felszereltsége megegyezik a kórházi műtő felszereltségével, vagyis szükség esetén műtétet is végezhetnek ebben a mentőautóban. Kísérőnktől elmondta, hogy az inkubátort csak ilyen irányú hívás esetén veszik fel a kórházból, ahol ez a készülék állandó készültségben áll. Azonban a többi mentőautó is fel van készülve sérült gyermek ellátására, hiszen az autókban van egy gyermekek ellátására szolgáló táska is.

Az irányítás különös figyelmet kapott, hiszen itt látható a megyében szolgálatot teljesítő mentőautók mozgása és itt fogadják a beérkező hívásokat, SMS üzeneteket.

Érdekes információ volt számunkra, hogy a 06-20/ 411-6777-es SMS szám hallássérült emberek számára működtetett segélyhívó szám, melyről ha hívás érkezik, akkor is a helyszínre sietnek, ha az SMS írója nem tudta befejezni az üzenetet.

Érdekes és hasznos délutánt töltöttünk együtt, ami egymásról és egymásért szólt!

  • Bővebb információ a mentők hívásáról: Ki és hogyan hívhat mentőt?

  • Az SMS-ben történő segélykérésről hasznos tudnivalók honlapunk GY.I.K. menüpontjában találhatók: ITT.