2018. november 2-án a kecskeméti tagok Budapesten, A világ múmiái kiállításon jártak; a SINOSZ SzÉP keretében szervezett programként.

Délelőtt a kiállítást néztük meg, ami 2 órás program volt, 16-an vettünk részt.

A kiállításon látható múmiák nemcsak Egyiptomból, hanem a világ minden tájáról származtak. Megtudtuk, hogy a mumifikálás lényege a holttest bomlásának megakadályozása. A mumifikálódás két módon történhet: lehet természetes és mesterséges folyamat.

Természetes folyamat, amit az idő hajt végre, például ahol forróság van, ott kiszárítja a testet, ahol fagy, ott meg hibernálja, a szél, por, állandó pára is kiszárítja a testet.

Mesterséges eljárásnál a holttestnek a szerveit kiveszik, és bebalzsamozzák, az üres részeket agyaggal, vagy bitumennel, szurokkal kitöltik. A test épségének megtartására speciális eljárásokat alkalmaztak. Hol eltávolították a belső szerveket, hol a testben hagyták azokat. Különböző eredetű és összetételű vegyi anyagokat is felhasználhattak.

Láttuk Ötzit képen, “élőben” egyiptomi múmiát, macska múmiát, csirkét, cinkét, és zanzát, vagyis zsugorított emberfejet. Dél-amerikai fejvadász indián törzsek a megölt ellenség fejét zsugorították. A zsugorítás folyamán az ellenfél fejét főzéssel és füstöléssel kicsinyítették. A spirituális szertartás célja volt, hogy bezárják az ellenség szellemét, félve annak bosszújától.

Magyarországról váci múmiákat láttunk, amik a Fehérek templomának kriptájában voltak eltemetve, mely jól szellőzött, állandó volt a páratartalom és fenyőkoporsóban voltak, azért maradtak meg ilyen jó állapotban a testek.

Más-más országokban különböző temetési szertartásokat alkalmaztak a gazdagok és szegények esetében.

A kiállítás utolsó termében látható bemutató a hallottak napjáról szólt, arról, hogy a világ egyes részein hogyan tartják meg a megemlékezést.

Délután a tagokkal elmentünk a Margitszigetre kirándulni és a Duna vízszintjét megnézni. Mindenki jól érezte magát, és új dolgokat tudtunk meg a múmiák történetéről.

Szendi Magdaléna megyei titkár