Az éves program keretében szerveztünk a tagoknak egy kis kirándulást Zselickisfaludra, a Zselici Csillagparkba.

A Zselici Tájvédelmi Körzet részeként funkcionáló, világszerte egyedi értéket képviselő Csillagpark komplexumban megépült egy multifunkcionális bemutató csillagvizsgáló, ahol az idelátogató éjszakai túrák, családi és iskolai programok keretében megismerkedhet az égbolt csodáival és csillagászati látványosságokkal.

A csillagvizsgáló épülete  egy 25 méter magas, faszerkezetű kilátóval és 5 darab információs ponttal is rendelkezik.

A tagok bő 1,5 órás, jelnyelven tolmácsolt csillagvizsgálói programon vettek részt. Először, a Természeti kiállításukon, a Zselic élővilágát mutatták be nekünk. Az előadóteremben felállított diorámákban a zselici tájra jellemző állat-, növény- és gombapreparátumok kaptak helyet.

A második teremben, a Csillagászati kiállításukon megismerkedtünk a meteoritok főbb fajtáival, a fényszennyezés környezeti hatásaival, valamint a Hubble űrtávcső történetével és jelentőségével. Megcsodáltuk különböző meteoritok maradványait, amiket ott őriznek a világ egyes pontjain lezuhant meteoritok darabjaiból.

Utolsó állomásunkon, a planetáriumban a csillagos égboltot ismertető előadásokkal, valamint egész-kupolás, tudományos ismeretterjesztő filmekkel vártak bennünket.

Éppen borús volt az ég, pedig derült időben távcsöves bemutató során megtekinthettük volna a Napot egy távcsővel, amivel a Nap korongján az aktív területeket mutatták volna meg a tagoknak. Legközelebb talán szerencsénk lesz, még a tervezett, következő esti távcsöves bemutatónál is. De tableten megmutatták nekünk a Napot, amiről távcsővel készítettek felvételeket.

A program után felmentünk a kilátóra, onnan lehetett látni a badacsonyi hegyet, valamint a pécsi tévétornyot is.

A tagok érdekesnek és értékesnek találták a programot, jól érezték magukat.

Sándor Gábor elnökségi tag