2019. november 17-én a SINOSZ Csongrád Megyei Szervezete és a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár együttműködésének köszönhetően a Szegedi Új Zsinagógában és a zsidó temetőben jártunk.

A zsinagógába már nem először látogattunk el tagjainkkal, de ezúttal másik, történész idegenvezetőnk előadásában is érdekes volt megismernünk nemcsak a szegedi zsidóság és a zsinagóga történetét, hanem a zsidó vallás irányzatait, ünnepeit, szertartásait, a hívők étkezési szokásait is. Lőw Lipót és Lőw Immánuel főrabbik munkásságáról is sokat megtudhattunk.

A zsinagóga megtekintése után a zsidó temetőt kerestük fel, ahol a Somogyi Könyvtár munkatársa, Nyilas Péter már várt minket, hogy megismerkedhessünk a zsidó temetkezési kultúrával, és meglátogassuk a városunk életében kiemelkedő szerepet játszó személyiségek és családjaik sírhelyét. Ugye mindenki ismeri a Patzauer családhoz fűződő Anna-vizet, vagy a Pick család finom szalámi termékét?

A holokauszt tragikus szegedi vonatkozásairól is beszélt idegenvezetőnk, a téglagyári gettóról, az áldozatokról, erről számos sír és emlékmű tanúskodik a temetőben.

Köszönjük a szervezőknek és a közreműködőknek a lehetőséget, hogy megismerhettük városunk történetének ezt a részét. Köszönettel tartozunk Vörös Krisztina jelnyelvi tolmács kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködéséért is.

A programot a SINOSZ SzÉP keretében valósítottuk meg.

Nagy Éva Mária