2018. szeptember 28-án Kecskemétre kirándultunk a SINOSZ Hódmezővásárhelyi Helyi Szervezetének szervezésében, hogy felkeressük a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúrát.

A Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra látogatásának első állomása a régi pálinkafőzde volt, amely a huszadik század elején épült, és ma már ipartörténeti emlék. Következő állomásunk az 1996-ban épült új pálinkafőzde, ahol a legkorszerűbb gyümölcspárlat-fermentációs és -desztillációs folyamatokat ismerhettük meg. Tagjaink sok mindenre kíváncsiak voltak, számos kérdés elhangzott. Mi lesz a rengeteg gyümölcsmaggal? Hová kerülnek az eljárás során keletkező szilárd növényi anyagok? Ezekre a kérdésekre is választ kaphattunk. Megtudhattuk, mitől kóser a kóser pálinka, és szemügyre vehettük nemcsak a NAV, hanem a rabbi által elhelyezett apró plombákat is. A gyümölcs ellenőrzött és szabályozott körülmények között, hatalmas, 500 hektoliteres rozsdamentes erjesztő tartályokban erjed. A palackozó üzemben a kézi és gépi palackozás folyamata zajlik, mivel látogatásunk napján jövedékitermék-ellenőrzés volt, emiatt szünetelt a termelés. A gyárlátogatás csúcspontja pedig a pálinkák szakszerű megkóstolása volt a kóstolóteremben.

Köszönettel tartozunk Takács Juditnak, a Zwack Kecskeméti Pálinka Manufaktúra munkatársának a szakszerű vezetésért, a rengeteg információért, melyet megosztott velünk a látogatásunk során. Köszönjük Kiss László Péter jelnyelvi tolmács kommunikációs akadálymentesítésben való közreműködését.

Nagy Éva Mária

AZ ESEMÉNY ÖSSZES FÉNYKÉPE IDE KATTINTVA LÁTHATÓ