Telek Ervin addiktológus előadása a mindennapi függőségeinkről szólt. Egyszerre öröm és káros is lehet valamilyen szenvedéllyel élni, de ha ez függőséggé alakul, jelentősen megnehezíti az egyén életét és a társadalom helyzetét is. A függőségre hajlamosító tényezők sokfélék lehetnek, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy azok kialakulásáért mások nem okolhatóak. A kialakulás menetének időtartama változó, a leszokás eredményessége és időtartama viszont kiszámíthatatlan. Belemenni nem szabad, és merni kell nemet mondani.

A táplalkozási rendellenességek közé tartozik a testképzavar, a bulimia és az anorexia. A tizenéves lányok mintegy harmadát érinti valamilyen formában. Az édességfüggőség önmagában még „édes öröm” is lehet, ám az ezzel járó egészségi kockázatok már kevésbé. Valamint egyre gyakoribb a koffeinfüggőség a fiatalok körében, és nem feltétlen a kávéfogyasztás, hanem az energiaitalok és a kólafogyasztás révén.

A társadalom leggyakoribb függőségei az alkohol- és a nikotinfüggőség. Nagyobb probléma, hogy ezeknek a függőségeknek csupán kis százaléka jut el a kezelés, gondozás kérdéskörébe. A fiatalok között egyre gyakoribb a kábítószer-használat, a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy sokszor azt sem tudják, hogy mit fogyasztanak, és hogy annak milyen várható hatásai lehetnek. A mai modern világban sajnos nem csak a választék bővült, hanem a fogyasztók létszáma is. Kiemelendő, hogy gyakori a fenti függőségek együttes formában való jelenléte, ami tovább rontja a leszokás esélyét.

A gyógyszerfüggőségben szenvedők aránya évről évre nő, és sajnos ennek az az egyik oka, hogy már viszonylag fiatal korban kapcsolatba kerülhetünk különféle gyógyszerekkel, orvosi felírás által is.

A kapcsolati függőségek szintén bárkit érinthetnek, és a legkevésbé sem alapulnak az egészséges érzelmeken. A „se veled, se nélküled állapot” már nem sorolható a hétköznapi kapcsolatok közé.

A modern kor függőségei közé sorolhatjuk a munkamániát, a gépfüggőséget (internet, mobiltelefon), a szerencsejátékok űzését, a szexaddikciót, a mozgásaddikciót, a vásárlási szenvedélyt és a gyűjtögetési mániát. Vannak ugyanakkor kényszeres betegségek is, mint a körömrágás, a hajtépés, illetve a kleptománia (lopási kényszer).

A különböző jóslatokban, babonákban való hit az ember döntési szabadságát korlátozza, azáltal, hogy valami egészen mástól vár jövőképet.

A függőségeknek rengeteg káros következménye van, melyek mind az egyén és hozzátartozói élethelyzetét, az emberi kapcsolatokat rontják, mind társadalmi szinten súlyos problémát jelentenek.

Az előadó kiadvánnyal is készült, az előadást kérdés-válasz rész zárta.

Márton Márk megyei titkár