A személyi jövedelemadózás terén ebben az évben jelentős változás, hogy a magánszemélyek nagy része számára az adóhatóság készíti el a személyijövedeleadó-bevallásokat, ill. az ennek alapjául szolgáló bevallási tervezeteket.

Alábbi összeállításunkban erről adunk tájékoztatást, valamint ajánljuk figyelmetekbe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szja-bevallási oldalát is: https://nav.gov.hu/szja/szja

A munkáltatók többsége már nem vállalja alkalmazottai adóbevallásának elkészítését, azonban a NAV elkészíti minden magánszemély szja-bevallását, KIVÉVE

 • az egyéni vállalkozókat
 • a mezőgazdasági őstermelőket
 • az áfa-fizetésre kötelezett magánszemélyeket.

A) Aki ügyfélkapuval rendelkezik, az adóbevallási tervezetet március 15-től megnézheti és módosíthatja az ügyfélkapu használatával egy erre a célra létrehozott elektronikus felületen, a www.nav.gov.hu és a www.magyarország.hu weboldalakon.

Érdemes ügyfélkaput nyitni, hiszen azon keresztül számos ügyünket intézhetjük el gyorsan, egyszerűen, az interneten! Indítsd el a regisztrációt akár most: Ügyfélkapu-regisztráció és szolgáltatások, vagy bármelyik kormányablaknál, adóhivatalnál, okmányirodában nyithatsz ügyfélkaput.

B) Aki nem rendelkezik ügyfélkapuval, a NAV külön kérésre elküldi számára az adóbevallási tervezetet.

2017. március 15-ig az alábbi módokon lehet igényelni a tervezet megküldését:

 • SMS-ben a 06-70/717-7878-as telefonszámon
  • meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint:

SZJA szóköz adóazonosító jel szóköz ééééhhnn

 • a „Kérelem az adóbevallási tervezet papír alapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon
 • levélben, kötetlen formában
  • szükséges az adóazonosító jel és születési dátum megadása
 • a NAV ügyfélszolgálatán személyesen
 • a NAV telefonos tájékoztató rendszerén keresztül.

2017. március 15. után már csak a NAV ügyfélszolgálatain személyesen nyújtható be az igénylés.

A fenti módokon igényelt adóbevallási tervezetet 2017. május 2-ig küldi ki a NAV a magánszemélyek részére.

FIGYELEM!

Akinek nincs ügyfélkapus regisztrációja és nem kéri a fent felsorolt módokon az adóbevallási tervezetet, valamint 2017. május 22-ig nem nyújtja be a 16SZJA jelű bevallást sem, annak a NAV által elkészített tervezet lesz a hivatalos adóbevallása!!!

Aki kedvezményre jogosult (családi kedvezmény, személyi kedvezmény, első házasok kedvezménye), amit egy összegben szeretne visszaigényelni az adóbevallásában, annak EZ NEM JÓ MEGOLDÁS, mivel a NAV által elkészített tervezetben a kedvezmények nem szerepelnek!

  

Aki egyetért az adóbevallási tervezettel, nem kell tennie semmit. Ebben az esetben ez lesz a hivatalos adóbevallása.

Aki nem ért egyet az adóbevallási tervezettel, mert például szeretné a kedvezményét érvényesíteni, annak módosítást kell kérnie, amit megtehet:

 • ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők az online felületen,
 • postán kapott tervezet esetén a 16SZJA jelű bevallás benyújtásával, ami a NAV honlapjáról letölthető a kitöltési útmutatóval együtt: INNEN.

Kedvezmények feltüntetése a 16SZJA nyomtatványon:

Aki nem adott nyilatkozatot a munkáltatójának 2016. év elején, hogy a kedvezményeket havonta érvényesítse és év végén egy összegben szeretné visszaigényelni, annak a NAV által kiküldött adóbevallási tervezeten kell jeleznie a kedvezmény(ek)re vonatkozó igényét:

 • első házasok kedvezménye: (A) oldalon 20. sorban az éves összeg feltüntetése, majd a 03-as lap (A) blokkjába havonta kell rögzíteni a megfelelő számmal, hogy adott hónapban melyik fél érvényesítette a kedvezményt.
 • családi adókedvezmény: (A) oldalon, 22-33. sorokon kell az összegeket szerepeltetni, majd a 03-as lapon a (B) blokkban kell a gyermekek adatait megadni.
 • személyi kedvezmény: (B) oldalon, a 45. soron.

Az adóbevallások beadási határideje: 2017. május 22.

Kire vonatkozik ez a határidő?

 • magánszemélyek
 • azok az egyéni vállalkozók, akik 2016-ban megszüntették a vállalkozásukat, vagy év közben kezdték meg a szüneteltetést és év végén is szünetelt a vállalkozásuk

Rendelkezés az 1+1%-ról:

Az adó 1+1% felajánlásáról a rendelkező nyilatkozatot szintén 2017. május 22-ig kell elektronikusan vagy postán megküldeni a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár külön is. A borítékon a feladó neve és címe mellett az adóazonosító számot is fel kell tüntetni!

Az 1+1%-os felajánlás lehetőségével csak az tud élni, aki az adóját határidőig megfizette, vagy fizetési kedvezményt kért és kapott.

Nagyon köszönjük, ha a SINOSZ céljainak megvalósulását támogatjátok adótok 1%-ával.

Ehhez készítettünk egy összeállítást, amelyből az eddigi felajánlások felhasználásáról is tudtok tájékozódni:

Szja 1% – SINOSZ