A SINOSZ Szegedi Helyi Szervezete különleges adventi ráhangoló programmal várta az érdeklődőket 2021. november 25-én az Alsóvárosi Napsugaras Tájházban. Kulik Melinda történész-néprajzkutató, a Tájház vezetője játékos vetélkedő formájában ismertette meg velünk az adventi időszakhoz fűződő hiedelmeket, népszokásokat.

Programunk elején meglepetésben volt részünk: kézműves papírgyertyával, illetve süteménnyel és szaloncukorral készültek kedves vendégeink, melyeknek nagyon örültünk, és a finomságokat jóízűen elfogyasztva készülődtünk a játékra.

A csapatot két részre osztottuk és választottunk magunknak egy-egy bábut – így lettünk „Mogyoró csapat” és „Dió csapat”. Dobókocka segítségével lépdelhettünk a játékmezőn, ha helyesen megválaszoltunk a játékvezetőnk által feltett kvízkérdésekre. Bizony volt, hogy sokat gondolkodtunk, logikáztunk, időnként csak tippeltünk, de sokszor jókat derültünk a helyes válaszokon. A nagy konklúziónk, hogy advent időszakában a szentekhez kapcsolódó szokások, jóslások többsége bizony arról szólt, hogy az eladósorban lévő lányok férjhez szeretnének menni.

A jókedvű játék után felfegyverkeztünk ragasztópisztolyokkal, drótokkal és a rendelkezésre álló természetes anyagokból – gallyakból, termésekből egy koszorúalapra megálmodtuk és elkészítettük saját ajtódíszünket. Mindenki a saját fantáziája, kézügyessége szerint dolgozott, és az elkészült műveket hazavihette, hogy otthonát díszíthesse.

Köszönettel tartozunk az Alsóvárosi Tájház vezetőjének, Kulik Melindának a szakmai vezetésért, illetve Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak az akadálymentesítésben való közreműködéséért.

Programunkat a SINOSZ SzÉP keretén belül valósítottuk meg.

KÉPEINK IDE KATTINTVA LÁTHATÓK