AKADÁLYMENTES KOMMUNIKÁCIÓ NAGYOTHALLÓ SZEMÉLYEK SZÁMÁRA IS – ÚJÍT A KONTAKT TOLMÁCSSZOLGÁLAT

FOLYTATÓDIK A SINOSZ „ÉRTJÜK EGYMÁST!” ÉRZÉKENYÍTŐ KAMPÁNYA

 

Budapest, 2015. szeptember 17. – Egyre több siket és nagyothalló személy küzdi le a mindennapi élet nehézségeit és saját gátlásait. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) mindkét folyamatot serkenti: előbbiben a KONTAKT Tolmácsszolgálat segít, utóbbiban pedig a nemcsak a hallássérült embereket célzó „Értjük egymást!” kampány. Az akadálymentesített kommunikációt lehetővé tevő szolgáltatás már a nagyothalló ügyfelek számára is elérhető, a kampány pedig egy thriller rendező kezei közül kikerült kisfilmmel lép magasabb fokozatba.

„Bár nem vagyok tapasztalt színész, egyértelmű volt, hogy elvállalom. Nagyon fontos számomra, hogy minél több halló ember megismerje és elfogadja a nagyothallókat, siketeket. Hároméves koromban lettem nagyothalló, így nőttem fel. Mindenkit csak arra biztathatok, hogy vállalja fel önmagát, és éljen a KONTAKT nyújtotta lehetőségekkel” – érvel Csetneki Csilla, a KONTAKT Tolmácsszolgálatot népszerűsítő kampány keretében készült legújabb kisfilm főszereplője.

 

A SINOSZ „Értjük egymást!” kampányának új, „Vállalom önmagam” című TCR kisfilmje itt elérhető:

A film rendezője, Mátyássy Áron is lelkesen fogadta a SINOSZ megkeresését: „Nagyon fontosnak tartom a társadalmi célú filmeket. Ilyen felkérés esetén nem mérlegelek, örülök, ha hozzájárulhatok egy jó és fontos ügyhöz.” Mátyássy – akinek legújabb thrillerét, a Víkend-et már játsszák a magyar mozik – elmondása szerint rengeteget tanult siketektől és nagyothallóktól a kommunikációról, testbeszédről, elfogadásról. „Olyan volt, mintha belépnék egy teljesen új világba, amit igyekeztem minél jobban megismerni és megérteni.” A rendező elismerően nyilatkozott a filmes világban újoncnak számító főszereplőről, aki természetességével és elhivatottságával hitelesen erősítette a kampány üzenetét: „az ember értékeit nem teheti zárójelbe egy olyan speciális állapot, mint a siketség”. A többségi társadalomnak nyitottnak kell lenni a fogyatékossággal élő személyekkel, és meglátni, hogy sokkal több a közös bennünk, mint amiben különbözünk.

Mi is az a KONTAKT?

A KONTAKT Tolmácsszolgálat lehetővé teszi a siket és nagyothalló személyek számára a jelnyelvi tolmács személyes jelenléte nélküli, önálló ügyintézést, megkönnyítve társadalmi integrációjukat és növelve munkaerő-piaci esélyeiket. A videó alapú jelnyelvi tolmács- és szöveges operátori szolgálat segítségével mindennapi kommunikációjuk akadálymentessé válik úgy a munkahelyeken, mint az oktatásban, az egészségügyben vagy bármely közszolgáltatás igénybevételekor. A SINOSZ által fejlesztett és működtetett KONTAKT Videótolmács-szolgáltatás az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alapjának finanszírozásával valósult meg.

A KONTAKT Tolmácsszolgáltatás híre az elmúlt két évben több millió emberhez jutott el, köszönhetően a kampány első állomásaként 2014-ben készített három rövid reklámfilmnek. Ezekben a filmekben nem mindennapi élethelyzetek elevenednek meg, nem mindennapi körülmények között: a hallássérült főhősök a KONTAKT Tolmácsszolgálatának segítségével küzdik le a felmerülő akadályokat, több-kevesebb humorral fűszerezve. Nem számít, hogy egy kisebb balesetről, egy egyszerű lakberendezési nehézségről vagy éppen egy örömteli pillanatról van szó, a KONTAKT Tolmácsszolgálat minden helyzetben készséggel segíti a szolgáltatást igénybe vevő felhasználót.
„Ennek ellenére a halló társadalom nagy része még mindig nem hallott a KONTAKT Tolmácsszolgálatról, mint elérhető akadálymentesítési lehetőségről, ezért úgy döntöttünk, hogy a SINOSZ egy újabb és nagyobb méretű reklámkampányt szervez azzal a céllal, hogy minél többen értesüljenek a halló és hallássérült személy közötti kommunikációs gátakat elsöprő KONTAKT Tolmácsszolgálatról, ezáltal megkönnyítve a hallássérültek mindennapi integrációs beilleszkedését és munkaerő-piaci elhelyezkedését” – mondta dr. Kósa Ádám, európai parlamenti képviselő, a SINOSZ elnöke.

Október végéig tovább KONTAKT-olhatnak

A KONTAKT Tolmácsszolgáltatás október végéig tartó nyilvános tesztidőszaka alatt a több mint 1200 szerződött ügyfél változatlan feltételekkel veheti igénybe az akadálymentesítési szolgáltatásokat. A közreműködő személyek tapasztalataikról és a szolgáltatás használata során felmerülő igényeikről beszámolva hozzájárultak a Tolmácsszolgálat további fejlesztéséhez és tökéletesítéséhez.
Az egyéni ügyfelek mellett egyre nagyobb számban érdeklődnek közintézmények és az üzleti szféra képviselői is a KONTAKT szolgáltatásai iránt. „Reményeink szerint egyre több kórházban, okmányirodán és szupermarketben lehet hamarosan találkozni KONTAKT által akadálymentesített ügyfélszolgálati munkahelyekkel” – számolt be dr. Kósa Ádám. „Célunk, hogy az egyéni felhasználók mellett az üzleti ügyfelek is felismerjék és egyre nagyobb számban igénybe vegyék a KONTAKT szolgáltatásait, így elősegítve a célcsoport munkaerő-piaci integrációját.”

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségéről

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége közhasznú érdekvédelmi szervezet, amely a Magyarországon élő siket és nagyothalló személyek teljes társadalmi befogadásáért dolgozik. Azért tevékenykedik, hogy a hazai jogi szabályozás tegye lehetővé az érintettek életminőségének javulását, valamint valós szükségleteiknek megfelelően biztosítva legyen az akadálymentes, egyenlő esélyű hozzáférés. (www.sinosz.hu)

További információ:
Horváth Ida
M: sajto.sinosz@gmail.com
T: +36 20 215 4263

SAJTÓKÖZLEMÉNY – Folytatódik a SINOSZ érzékenyítő kampánya (2015. 09. 17.)